Demi

Laihdutus ei kannata – lue syyt

Laihdutus ei kannata – lue syyt
Top 10: Laihdutuskuuri saa kehosi pois tolaltaan. Lisäksi sinusta tulee pahantuulinen ja kaverisi kyllästyvät. Lue, miksi laihduttaminen on järjetöntä.
Julkaistu: 6.5.2015
"Syön kuin luolamies", Jennifer Lawrence sanoo Ellessä. Hollywoodin ulkonäköpaineita monesti kritisoinut näyttelijä lupaa, ettei aio ikinä laihduttaa roolia varten.

1. Laihdutus on turhaa

Lehdissä, mainoksissa, netissä ja tv-ohjelmissa patistetaan jatkuvasti karistamaan kiloja. Rumba kertoo kuitenkin enemmän laihdutusbisneksen valtavuudesta kuin siitä, että kaikkien pitäisi pudottaa painoaan. Liikunta ja järkevä syöminen sopivat kaikille, laihduttaminen ei kenellekään. Vaa’an numerot, peilikuva, painoindeksi, muiden kommentit ja tunne siitä, että pitäisi olla laihempi, ovat huonoja mittareita laihduttamisen tarpeelle.

2. Kivoista jutuista menee ilo

Liikunnasta kuuluisi saada hyvää oloa ja mieltä, ei paineita tai kurjia seurauksia. Jos laihduttaa, liikkumisesta tulee helposti vain painonpudotuksen väline ja pakko. Juhlat, elokuvaillat ja kahvittelut ovat arjen kohokohtia, joita ei kannata uhrata laihduttamiselle. Syömisen tarkkailu on mennyt liian pitkälle, jos entinen lempiruoka maistuu syyllisyydeltä.

3. Vaarannat terveytesi

Laihdutus saattaa esimerkiksi sekoittaa kuukautiskiertosi ja voi jopa saada kuukautiset jäämään pois tai pysäyttää pituuskasvusi. Ihmedieetit ovat kaukana terveellisestä syömisestä, ja laihduttaja jää helposti vaille tärkeitä ravintoaineita. Jos treenaa, on erityisen tärkeää syödä monipuolisesti ja säännöllisesti. Keho voi myöhemmin toipua täysin laihduttamisen aiheuttamista vaurioista, kunhan se saa riittävästi ja säännöllisesti monipuolista ravintoa. Mieli ei tervehdy yhtä helposti, vaan tyytymättömyys itseen jatkuu usein laihdutuskuurin jälkeenkin.

4. Laihdutus ei muuta mitään

Muuttuisitko ihmisenä, jos kengännumerosi olisi pienempi tai suurempi? Olisitko suositumpi, onnellisempi ja fiksumpi kuin nyt? Painolla on yhtä vähän merkitystä elämässä kuin kengän koolla, kynsien pituudella tai kulmakarvojen värillä. Laihduttaminen tai laihduttamatta jättäminen eivät tee kenestäkään entistä parempaa tai huonompaa ihmistä.

5. Laihduttamalla ei laihdu

Laihduttaminen on harvinaisen epäkiitollista hommaa. Ensimmäiset lähtevät kilot ovat nestettä, joka palautuu takaisin heti, kun dieetin lopettaa. Jos taas syö jatkuvasti liian vähän, keho ei toimi normaalisti vaan alkaa varastoida rasvaa ja polttaa pois lihaksia. Laihduttamisen ja painonnousun kierrettä kutsutaan jojoiluksi. Se on kepeästi sanottu jatkuvasta tuskaisesta taistelusta, jota sarjalaihduttaja käy omaa kehoaan vastaan.

6. Olet huonoa seuraa

Kun yksi kaveriporukasta haukkuu ulkonäköään, kieltäytyy elokuvaillasta sipsien takia tai raportoi reidenympärysmittauksistaan, muidenkin päivä on äkkiä pilalla. Painon vatvominen on tylsää ja saa kaikki muutkin tuntemaan itsensä kelvottomiksi. Vaikka kaverisi tai perheesi jauhaisi jatkuvasti laihdutuksesta, voit itse alkaa tehdä toisin ja päättää olla välittämättä koko asiasta. Muutkin havahtuvat luultavasti jossain vaiheessa puuhan järjettömyyteen ja keksivät parempia puheenaiheita kuin paino.

7. Kuuri voi lähteä käsistä

Syömishäiriön riski on olemassa, vaikka tarkoituksena olisi laihduttaa vain ihan vähän. Jos paino vaivaa tai syöminen ahdistaa – olit sitten minkä kokoinen tahansa – asiasta kannattaa puhua luotettavan ihmisen kanssa. Terveydenhoitaja on hyvä vaihtoehto. Syömishäiriöliiton sivuilta löydät neuvoja ja luotettavaa tietoa syömishäiriöistä.

8. Saat pahan mielen

Laihduttaminen saa aikaan tukuittain kielteisiä tunteita. Halu laihduttaa johtuu yleensä siitä, että on tyytymätön itseensä ja kokee itsensä vääränlaiseksi. Siitä seuraa ruuasta kieltäytymistä ja kalvavaa syyllisyyttä suupaloista. Painon putoaminen voi saada hetkeksi hyvälle mielelle, mutta parikin lisägrammaa vaa’alla tuntuu taas maailmanlopulta. Jos mittaa ulkonäöllä sitä, kuinka hyvä tyyppi on, ei luultavasti koskaan tunne olevansa tarpeeksi hyvä.

9. Et voi valita geenejäsi

Terveen, normaalisti liikkuvan ja syövän ihmisen keho hakeutuu kohti painoa, jossa keho toimii parhaalla mahdollisella tavalla. Jokaisen sopiva paino on erilainen. Myös vartalon malli on yksilöllinen, ja se periytyy. Ketään ei ole määrätty ylipainoiseksi loppuiäkseen, mutta esimerkiksi luonnostaan harteikkaan olkapäät eivät kapene, vaikka kuinka laihduttaisi. Vartaloaan ei kannata muokata väkisin, vaikka se ei noudattaisikaan omaa tai muiden kauneusihannetta. Mainoksissa, musiikkivideoissa ja Instagramissa vilisevät treenatut, puunatut ja kuvankäsittelyllä parannellut kehot eivät ole kenenkään saavutettavissa.

10. Elämä on liian lyhyt

Maailmassa on loputtomasti upeita maisemia, ihania tyyppejä ja hienoja elokuvia. Ne jäävät näkemättä, jos keskittyy tuijottamaan vaakaa. Syömisten vahtaaminen vie väkisinkin huomiota tärkeämmiltä asioilta. Mummona on kivempi muistella ystävien kanssa koettuja huippujuttuja kuin pullasta kieltäytymistä.

Lue lisää terveysjuttuja:

Lue myös toukokuun Demistä, miksi kehosi ei kaipaa haukkuja.

Lähteet: Syömishäiriöklinikan toiminnanjohtaja Marjo Sandvik, syomishairioliitto.fi
Kommentoi »