Demi

Lähenny sisaruksen kanssa

Lähenny sisaruksen kanssa
Demi neuvoo: Sisaruussuhteeseen kannattaa satsata, koska se voi olla elämän tärkeimpiä ihmissuhteita. Näin vältät riidan, kun sisko tai veli käy hermoille.
Julkaistu: 18.8.2014

Lainailikohan muotifriikki Elle Fanning (oikealla) isosiskonsa Dakotan vaatteita, kun kaksikko asui vielä saman katon alla?

 

”Jos minä saisin päättää...”

Vanhempasi haluavat keskustella kanssasi huonosti menneestä matematiikankokeesta. Rakas sisaruksesi osallistuu keskusteluun huutelemalla joka väliin omia, ah-niin-rakentavia mielipiteitään siitä, miten sinua pitäisi kasvattaa ja kuinka rangaistukseksi sopisi karkottaminen Siperiaan.

Ratkaisu: Mieti, mikä sisaruksessa ärsyttää. Kun kartoittaa riidanaiheet, on helpompaa etsiä ratkaisua. Keskustele asiasta sisaruksesi kanssa, kun olette molemmat hyvällä tuulella eikä kummallakaan ole kiire.

”Sun vuoro tiskata.”

Sisarustasi ei tänään huvita pestä astioita. Päivällisaikaan kuulet, kuinka äitisi tiedustelee vihaisesti, mistä ajattelette nyt syödä ruuan, kun lautaset odottavat likaisina tiskialtaassa. Sisaruksesi vain toteaa viattomasti hymyillen, että niinpä, sitä minäkin olen miettinyt.

Ratkaisu: Kirjatkaa kotitöiden jako ylös. Jos sisaruksesi vielä senkin jälkeen jättää hommansa hoitamatta, hän ei voi vedota siihen, ettei kyseessä ollut hänen vuoronsa.

”Ai, oliko se sun?”

Sisarus ei aina ymmärrä, ettei tavaroihisi saa koskea ilman lupaa. Ärsyttävää on vaatteiden lainaaminen, huoneessasi käyminen ilman lupaa, suosikkikirjasi omiminen ja sinulle tarkoitettujen ruokien syöminen.

Ratkaisu: Sopikaa pelisäännöt. Miettikää koko perheen voimin, milloin kenenkin tavaroita saa lainata ja huoneessa vierailla. Voitte esimerkiksi päättää, että molempiin täytyy aina pyytää lupa tavaran tai huoneen omistajalta. Merkatkaa tussilla nimet ruokiin, jotka on tarkoitettu vaikka evääksi tai iltapalaksi tietylle perheenjäsenelle.

”Pois huoneestani, paviaanit!”

Jos haluaa tietää, miltä apinalauma näyttää ja kuulostaa, voi mennä eläintarhaan tai katsoa luontodokumentin. Vain harva tahtoo tutkia niiden käytöstä kotonaan. Yleensä siedettäväkin sisarus saattaa muuntautua täysin apinaksi kavereidensa seurassa.

Ratkaisu: Korjaa asennettasi. Kenties ärsyynnyt sisaruksesi ja hänen ystäviensä tekemisistä vain, koska siitä on tullut tapa. Saatat suuttua asioista, joista et oman kaverisi kohdalla ärsyyntyisi lainkaan. Mieti, onko kyseessä juttu, josta kannattaa ottaa nokkiinsa. Sisaruksesikin on vain ihminen.

”Läpällähän mä vaan.”

Sisaruksellasi on tylsä päivä eikä mitään tekemistä. Mikä olisikaan parempaa tekemistä kuin siskon ärsyttäminen, hän miettii. Sisaruksesi tunkee väkisin seuraasi ja tekee mitä vain, jotta saa sinut hiiltymään.

Ratkaisu: Tutustu sisarukseesi. Jos sisarus ärsyttää tahallaan, kysy, mikä hänen mieltään painaa. Hän saattaa purkaa pahan olonsa sinuun, vaikka ongelma on muualla. Yhteiselämä helpottuu todennäköisesti, kun opit tuntemaan sisaruksesi paremmin. Ehkä siisteys ei ole hänelle yhtä tärkeää kuin sinulle tai sinusta rasittava tapa soittaa pianoa tuntikausia on hänen tapansa rentoutua.

Kommentoi »