Demi

Lääkärin Q&A: koronavirus

Lääkärin Q&A: koronavirus
Te kysyitte, Demin lääkäri Miila Halonen vastasi kysymyksiin. Pitääkö koronavirusta pelätä? Miksi pitää pysyä kotona?
Julkaistu: 17.3.2020

Tarvitseeko minun pelätä koronavirusta?

Valtaosa taudin saaneista parantuu. Silti kaikkien täytyy olla huolellisia, jotta virus ei tarttuisi etenkään riskiryhmiin kuuluviin. Jokaisen pitää pestä käsiä usein ja huolellisesti saippualla, käyttää käsidesiä, yskiä aina nenäliinaan tai hihaan ja välttää isoja kokoontumisia tai muita tilaisuuksia, joissa virus voi siirtyä ihmisten välillä.

Riskiryhmään kuuluvia suojellaan myös niin, ettei heitä tavata fyysisesti. Esimerkiksi iäkkäisiin sukulaisiin täytyy nyt pitää yhteyttä vaikkapa puhelimitse.

Ketkä kuuluvat riskiryhmiin, ja mitä riskiryhmään kuuluvan pitää ottaa huomioon?

Riskiryhmiin kuuluvat ainakin yli 70-vuotiaat sekä ihmiset, joilla on sydän- ja verisuonisairauksia, syöpäsairauksia tai muita vakavia perussairauksia. Kaikki riskiryhmät löytyvät THL:n verkkosivuilta.

Riskiryhmiin kuuluvien täytyy olla erityisen huolellisia varotoimien kanssa. On siis erityisen tärkeää välttää ryhmätilanteita ja huolehtia esimerkiksi käsihygieniasta.

Jos riskiryhmään kuuluvalle tulee hengitystieinfektion oireita, hänen pitää olla mahdollisimman nopeasti yhteydessä terveydenhoidon palveluihin – ensisijaisesti puhelimitse. Oman kunnan tai sairaanhoitopiirin sivuilta löytyy todennäköisesti ohjeet, mihin olla yhteydessä.

Mitä oireita nuorelle tulee koronaviruksesta?

Korona aiheuttaa hengitystieinfektiota, johon voi kuulua yskää, kuumetta, lihaskipua, väsymystä ja päänsärkyä. Nuorilla oireet ovat usein lieviä ja hyvin samantyyppisiä kuin influenssan tai nuhakuumeen oireet.

Sairastunut ei pysty itse päättelemään, onko kyseessä oleva tauti korona, kausi-influenssa vai muuten vain äkäisempi flunssa. Se ei haittaa, koska kaikkia hoidetaan samalla tavalla: levolla ja oireen mukaisella lääkityksellä. On myös tärkeää pysyä kotona sairastamassa.

Jos oireet menevät todella hankaliksi ja ihmiselle tulee vaikkapa hengenahdistusta tai yleisvointi on muuten heikko, pitää hakeutua terveydenhoidon palveluihin. Oman kunnan tai sairaanhoitopiirin sivuilta löytyy todennäköisesti ohjeet, mihin olla yhteydessä.

Miten koronavirus tarttuu?

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana ja kosketuksessa. Pisaratartunta tarkoittaa sitä, että ihminen voi aivastaessaan tai yskiessään päästää virusta liikkeelle. Aivastaminen ja yskiminen pitääkin aina tehdä nenäliinaan tai omaan hihaan – ei käsiin eikä missään nimessä suoraan ilmaan.

Pinnoilta tarttuminenkin on mahdollista, muttei viruksen merkittävä leviämistapa. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että joku on aivastanut käteensä ja koskettelee sen jälkeen samalla kädellä vaikkapa ovenkahvaa. Jos toinen koskee samaa kahvaa ja pyyhkii sitten nenäänsä, virus siirtyy ihmiseltä toiseen pinnan kautta.

Tällä hetkellä ei tiedetä tarkasti, kuinka kauan virus elää pinnoilla, mutta THL:n arvion mukaan ei pitkään. Pintojen pyyhkiminen tavallisilla siivousaineilla ja käsienpesu saippualla auttaa tässäkin.

Miksi koulut suljetaan? Saanko silti mennä kaverille tai vaikka salille?

Koulut sulkemalla halutaan estää ihmisiä kohtaamasta toisiaan ja levittämästä virusta toisiinsa. Näin suojellaan heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä ja pyritään hidastamaan taudin leviämistä, jotta terveydenhuoltomme pystyy huolehtimaan sairaista.

Parasta olisi, että terveetkin ihmiset välttävät kaikkia sellaisia kodin ulkopuolella olevia aktiviteetteja, jotka eivät ole pakollisia. Esimerkiksi ruokakaupassa ja apteekissa saa edelleen käydä.

Miksi kaikki ihmiset eivät noudata ohjeita ja pysy kotona?

Hyvä kysymys! Jotkut ehkä ajattelevat, ettei tauti tartu heihin. He eivät kenties ymmärrä, mistä eristystoimissa on kyse. Eristyksellä ja karanteenilla pyritään ennen kaikkea siihen, ettemme vahingossa tartuta tautia jollekin riskiryhmään kuuluvalle, jolle tauti on hengenvaarallinen. Pidämme siis eristystoimilla huolta toisistamme, emme pelkästään itsestämme.

Kuinka kauan koronavirustilanne kestää?

Kukaan ei valitettavasti tiedä, kauan tilanne kestää. Epidemia saattaa jatkua kuukausien ajan tai ensi vuodenkin puolelle. Voi myös olla, että epidemia tulee vielä monta kertaa aaltoina lähikuukausina ja lähivuosina. Kaikki on tämän suhteen vielä epäselvää, mutta jossain vaiheessa tilanne varmasti helpottaa.

Mitä voin tehdä, jos koronavirus ahdistaa?

Nyt kannattaa tehdä itselle mieluisia asioita ja välttää esimerkiksi jatkuvaa uutisten lukemista sekä somen selaamista. Paljon kivoja asioita on nyt kielletty, mutta paljon saa myös tehdä: voit käydä kävelyllä, pelata lautapelejä, lukea kirjoja, katsoa kivoja leffoja, jutella puhelimessa kaverin kanssa… Kannattaa tehdä kaikkea, mikä auttaa sietämään ahdistusta, jota tällainen uusi ja erikoinen tilanne voi aiheuttaa.

Katso koko lääkärin Q&A Instagram-tilimme @demi.fi kohokohdista!

Kommentoi »