Demi

Kyllästyttääkö koulu? Muuta asenne näillä vinkeillä

Kyllästyttääkö koulu? Muuta asenne näillä vinkeillä
Unohda vertailu muihin ja tee opettajasta kaveri. Listasimme uudet ohjeet opiskeluun!
Julkaistu: 23.3.2015

Vaadi tunneille vaihtelua

Asiat jäävät paremmin mieleen, kun pääset soveltamaan niitä oikeaan elämään. Ehdota opettajalle, että järjestätte ranskantunnille piknikin, johon jokainen tuo jonkin ranskalaisen  ruuan. Tai kerro musiikinopettajalle, että kaupungissanne järjestetään kiinnostava konsertti, jonne voisitte mennä koko luokan voimin. Vierailu teknilliseen yliopistoon voi antaa kuvan siitä, miten vaikkapa matematiikkaa ja fysiikkaa sovelletaan työssä.

Kaveeraa open kanssa

Koulussasi on varmasti ainakin yksi opettaja, josta pidät. Ota tavoitteeksi tutustua häneen paremmin lukuvuoden aikana. Hyvä ja välitön suhde opettajaan tekee oppimisesta kiinnostavampaa. Myös tutkimukset ovat osoittaneet, että luokka, joka on läheinen opettajansa kanssa, menestyy koulussa paremmin.

Opettajan kanssa voi lähentyä pienillä keinoilla. Tervehdi häntä aina luokassa ja käytävällä. Ole tunneilla aktiivinen ja kysy paljon kysymyksiä. Jos opettaja kysyy kuulumisiasi, kerro hänelle niistä, mutta älä vuodata kaikkea sinun ja ystäväsi riidasta. Esimerkiksi tuore leffa tai kiinnostava jalkapallo-ottelu voivat antaa aihetta jutustelulle. Vaikket haluaisi olla jonkun opettajan kanssa missään tekemisissä, älä ainakaan lietso hänen haukkumistaan kaveriporukassa tai kohtele häntä muuten epäkunnioittavasti

Ryhdy vapaaehtoiseksi 

Auta järjestämään koulun tapahtumia, mene mukaan oppilaskuntaan tai ehdota teemapäiviä. Tapaat uusia kivoja tyyppejä ja huomaat, että koulu onkin yhtäkkiä kiva paikka.

Älä vertaa numeroita

Koulussa joutuu usein tahtomattaankin vertailemaan itseään muihin. Hyvä numero ei kuitenkaan kerro oppimisesta kaikkea. Kympin oppilas saattaa päntätä koealueen ulkoa, kun sinä panostat muutamaan kappaleeseen, jotka muistat vielä vuosien päästä. Pieni kilpailu tuo opiskeluun vipinää, mutta numeroiden tuijottelun sijaan kannattaisi kisailla siitä, kuka asiat parhaiten sisäistää. Koulussa opiskellaan itseä eikä muita varten.

Muita rentoutua

Vaikka aina ei uskoisi, elämä on muutakin kuin koulua. Irrottaudu koulutehtävistä joka päivä ainakin hetkeksi ja harrasta, näe kavereita tai rentoudu sohvalla tekemättä mitään. Silloin opiskelu maistuu paremmalta.

Juttu on muokattu artikkelista Asenne uusiksi, joka on julkaistu Demissä 4/2011. Artikkelia varten haastateltiin tutkija Noona Kiurua ja professori Katariina Salmela-Aroa Jyväskylän yliopistosta. Lähde: Jenni Pääskysaari: Kompassi. Jennin kirja sinulle.

Lue lisää opiskeluvinkkejä

Kommentoi »