Demi

"Kyllästyin lukemaan vain pojista ja heidän koiristaan" – tämä tyttö on uusi idolisi

"Kyllästyin lukemaan vain pojista ja heidän koiristaan" – tämä tyttö on uusi idolisi
11-vuotiaan Marley Diasin 1000 Black Girl Books -kampanja nosti esiin, että kouluissa luetaan yksipuolisia kirjoja. Inspiroidu Marleysta ja ala etsiä sankareita, jotka muistuttavat sinua.
Julkaistu: 4.1.2017

"Valitin äidilleni, että luemme taas koulussa klassikkokirjaa valkoisen pojan ja hänen koiransa seikkailuista. Äitini kysyi, mitä aion tehdä asialle. Silloin sain idean perustaa 1000 Black Girl Books -kampanjan", kertoo 11-vuotias amerikkalainen Marley Dias. 

Marley on rakastanut lukemista aina. Hän ajattelee, että samaistumalla kirjojen henkilöihin ja heidän vaikeuksiinsa voi oppia, miten selvitä vaikeuksista omassa elämässään. Siksi onkin tärkeää, että kirjojen päähenkilöt olisivat erilaisia: eri sukupuolia, erimaalaisia, eri-ikäisiä ja erilaisista etnisistä taustoista. Se kuitenkin toteutuu harvoin koulutunneilla. Luokkahuoneissa on miljoonia oppilaita ympäri maailmaa, jotka eivät pääse lukemaan itsensä kaltaisten hahmojen seikkailuista - eivät ainakaan niin, että nämä hahmot olisivat päähenkilöinä.

Marleyn 1000 Black Girl Books -kampanjan tarkoituksena oli listata tuhat kirjaa, joiden päähenkilönä on tummaihoinen tyttö. Marleyn kampanja sai paljon huomiota sen jälkeen, ku hän vieraili Ellen Generes -showssa ja monessa muussa ohjelmassa. Marleyn tavoite on ylittynyt jo moninkertaisesti, sillä kampanja on kerännyt lahjoituksina yli 8000 kirjaa. Eri kirjoja on ainakin 700, joiden nimet Marley on kerännyt listaksi sivuilleen. Nyt kampanjan tarkoituksena on vahvistaa tummaihoisten tyttöjen itsetuntoa ja jakaa Marleyn keräämiä kirjoja ihmisille, joilla ei ole varaa ostaa niitä. 

Marleyn kampanja on tärkeä muillekin kuin tummaihoisille tytöille. Se herättää kaikki pohtimaan, kenestä me luemme. Miksi koulussa luettavien klassikkokirjojen päähenkilöt ovat keskenään niin kovin samanlaisia? Eikö olisi tärkeää, että kouluissa opittaisiin kirjojen kautta katsomaan maailmaa mahdollisimman erilaisten ihmisten silmin?

Marley osoittaa, että kuka tahansa voi muuttaa maailmaa. Tänä syksynä ELLE-lehti pyysi Marleyta päätoimittamaan hänelle tärkeisiin aiheisiin keskittyvän nettilehden Marley Magin.

"Viime vuonna tähän aikaan olin aivan tavallinen tyttö. Makoilin sängylläni lukien kirjoja ja odottaen innolla koulun alkamista. Haaveammattini oli päätoimittaa lehteä, sillä haluan olla oma pomoni. En tiennyt, että haaveeni toteutuisi jo vuoden sisällä!" Marley kirjoittaa lehden pääkirjoituksessa. 

Tulevaisuudessa Marley haluaa kiertää maailmaa kannustamassa kaikenlaisia tyttöjä toteuttamaan unelmiaaan ja kirjoittaa kirjan siitä, miten nuoret tytöt voivat käyttää ääntään ja muuttaa maailmaa. 

"Ja sitten minusta tulee presidentti!" 

Lue myös 

Kommentoi »