Demi

Kuukautiskivut – näin hoidat ne tehokkaasti

Kuukautiskivut – näin hoidat ne tehokkaasti
Kovat kuukautiskivut, turvotus, huono olo ja muut kuukautisten oireet ovat hoidettavissa, joten älä kärsi niistä turhaan. Kokosimme parhaat vinkit, joilla teet kuukautisista siedettävämmät.
Julkaistu: 30.1.2015

Kovat kuukautiskivut

Lähes kaikilla naisilla on joskus lieviä kuukautiskipuja. Noin 5–15 prosenttia kärsii kovista kivuista kuukautisten aikana. Menkkakivut johtuvat kohdun supistelusta ja siitä, että munasolun irtoamisen jälkeen kehossa erittyy tulehdusta välittäviä aineita. Alavatsassa voi tuntua kramppeja vuodon alkaessa tai pari päivää ennen sitä, ja kipu voi säteillä vatsasta selkään tai reisiin. Yleensä oireet kestävät korkeintaan pari päivää. 

Hoida kuukautiskivut kotikonstein:

 • Ota tarvittaessa särkylääkettä - noudata aina pakkauksen tai lääkärin ohjetta sinulle turvallisesta annostuksesta. Kokeile ensimmäiseksi ibuprofeenia (esimerkiksi Burana 400 mg). Jos otat särkylääkettä vain muutamana päivänä kuussa, ei maksimipäiväannoksesta ibuprofeenia ole haittaa. Ota ensimmäinen tabletti kipujen ensihetkillä, jotta kivut eivät pääse niskan päälle. Jos tiedät kuukautisten alkamispäivän, voit ottaa kipulääkkeen jo aamulla ennen vuodon alkua. Parasetamoli, kuten Panadol, ei estä tulehdusta eikä lievitä kipuja yhtä hyvin kuin ibuprofeeni. 
 • Jos särkylääke ei auta vatsakipuihin tai kuukautiset laukaisevat migreenin, lääkäri voi tarvittaessa määrätä tehokkaampaa reseptilääkettä ja selvittää, onko kipujen takana jotain vakavampaa.
 • Kuukautisten aikana kannattaa harrastaa kevyttä liikuntaa, sillä se rentouttaa ja vähentää kipuja.
 • Alavatsakipua voi lievittää myös lämpimällä kauratyynyllä. Aseta se vatsallesi, kun pötkötät sohvalla tai sängyllä.
 • Jos kuukautisiin liittyy oksentelua, kouristelevia vatsakipuja tai ne ovat todella runsaat, eli joudut vaihtamaan suojan parin tunnin välein, kannattaa harkita hormonaalista ehkäisyä. E-pillerit niukentavat vuotoa ja vähentävät kipuja. Tarvittaessa hormoniehkäisyllä voi harventaa kuukautisvuotoa vaikkapa neljään kertaan vuodessa.
 • Jos epäilet, että kuukautiskivut voivat johtua seksitaudista, mene testeihin esimerkiksi lähimpään terveyskeskukseen.

Muut oireet kuukautisten aikana

Kuukautiskipujen lisäksi osalla naisista esiintyy muita oireita, kuten pahoinvointia, oksentelua, ripulia, ilmavaivoja, huimausta, turvotusta ja päänsärkyä.  

Hoida pahoinvointia kotikonstein:

 • Jos on huono olo, anna oksennuksen tulla. Sen jälkeen yleensä helpottaa.
 • Kannattaa syödä usein pieniä aterioita ja juoda nesteitä, jotka tuntuvat pysyvän parhaiten sisällä.
 • Lievä pahoinvointi voi lievittyä inkiväärijuomalla. Kuori ja raasta teesiivilään peukalonpään verran tuoretta inkivääriä ja kaada päälle kuumaa vettä. Hauduta 5–10 minuuttia. Mausta halutessasi hunajalla.
 • Jos pahoinvointi liittyy migreeniin, tarvitset reseptilääkkeen.
 • Turvotus helpottaa, kun liikut itsesi hikeen ja juot noin 1,5 litraa vettä.
 • Älä vedä päälle tiukimpia farkkujasi. Ne ahdistavat entisestään, kun turvottaa, ja hautovat alapäätä, jos käytät sidettä. Pukeudu rentoihin vaatteisiin.
 • Ei kannata lohduttautua kuukautisten aikana pussillisella sipsejä. Suolaiset ja rasvaiset ruuat kerryttävät elimistöön vain lisää nestettä. Kokeile mieluummin vaikka ihania smoothieita.
 • Jos rinnat ovat turvotuksesta herkät kuukautisten aikana, käytä tukevia urheilurintsikoita. Kaarituet saattavat hiertää, ja pitsi voi kutittaa ikävästi.

Lue myös:

Asiantuntija: naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Annakaija Lappalainen, Nuorten Naisten Bulevardi / Lääkärikeskus Aava

Lähteet: terveyskirjasto.fi, kuukuppikunta.net

EDIT: Artikkelia muokattu 3.2. Ensimmäiseen kappaleeseen täsmennettiin särkylääkkeiden annostusohjeita.

Etkö löytänyt vastausta pulmaasi? Lue lisää kuukautisista valtavasta tietopaketistamme.

Kommentoi »