Demi

Kutonen kokeesta – onko se koulun syy?

Kutonen kokeesta – onko se koulun syy?
Koulu alkaa ja siellä odottaa kasa velvollisuuksia. Mutta tiesitkö, että koululla on myös paljon velvollisuuksia sinua kohtaan?
Julkaistu: 8.8.2016

1. Sinulla on oikeus onnistua 

Peruskoulujen ja lukioiden opetussuunnitelmat uudistuvat tänä syksynä. Sillä on merkitystä sinunkin elämääsi, sillä opetussuunnitelma suojelee oppilaan oikeuksia.

On koulun velvollisuus tukea sinua kasvamaan täyteen mittaasi ihmisenä (eikö kuulostakin hienolta!) Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että jos saat kokeesta huonon numeron, koulun tehtävänä on auttaa sinua oppimaan paremmin. Koululla on velvollisuus tarjota kannustusta, myönteistä ja rakentavaa palautetta ja tukea oppimisen ongelmiin.

2. Koulun pitää edistää sukupuolten tasa-arvoa

Jokaisen pitäisi saada opiskella rauhassa ilman sukupuoleen sidottuja odotuksia. Opettajasi ei saa olettaa sinulta tietynlaista käytöstä sukupuolesi perusteella. Koulun pitää myös kannustaa tekemään valintoja, jotka rikkovat perinteisiä sukupuolirooleja.

Kannattaa esimerkiksi kiinnittää huomiota siihen, mitä liikuntalajeja tai kirjoja tytöille ja pojille tarjotaan vaihtoehdoksi ja unohtaako opo suositella sinulle tiettyjä ammatteja vain, koska olet tyttö. Jokaisella koululla pitäisi myös olla tasa-arvosuunnitelma.

 

3. Opiskelun on oltava monipuolista

Jos opettaja laittaa jokaisella tunnilla vain videon pyörimään tai tahtoo sinun vain täyttävän tehtäväkirjaasi, hän toimii väärin. Koulun tulisi tarjota erilaisia keinoja opiskella, jotta jokainen oppilas löytäisi itselleen sopivimman tyylin. Osa oppii parhaiten ryhmässä, ja osa yksin - molempiin pitäisi tarjota mahdollisuuksia. 

Opetussuunnitelmassa kannustetaan myös siihen, että oppilaat pääsevät säännöllisesti opiskelemaan myös luokkahuoneen ulkopuolella. Lukiossa pitäisi olla mahdollisuus suorittaa kursseja myös etäopiskeluna.

4. Sinulla on oikeus tuntea olosi turvalliseksi koulussa

Jos joudut koulussa kiusatuksi, häirityksi tai sinua vastaan käytetään henkistä tai fyysistä väkivaltaa, on koulun velvollisuus puuttua asiaan ja palauttaa sinun turvallisuutesi. 

Opetussuunnitelmassa myös korostetaan, että jokainen oppilas on ainutlaatuinen. Sinullakin pitäisi olla koulussa olo, että sinua kuunnellaan, arvostetaan ja sinun hyvinvoinnistasi välitetään

+ Mitä jos koulu laistaa velvollisuuksistaan?

- Vaikka koulut tekevät yleensä omat opetussuunnitelmansa, niiden pitää pohjautua samoihin opetushallituksen muotoilemiin periaatteisiin.

- Kolmenkymmenen oppilaan luokissa opettajalla voi olla vaikeaa ehtiä huomioida jokaisen oppilaan tarpeita, mutta yritä pitää puolesi. Voit ehdottaa opettajalle juttutuokiota, jos koet, että esimerkiksi oppimisesi ei suju toivomallasi tavalla tai jotakuta kiusataan. 

- Jos ongelma on opettajan käytöksessä, voit mennä juttelemaan asiasta esimerkiksi rehtorin tai toisen luotettavan opettajan kanssa.

Jos vanhempasi ovat kiinnostuneita opetussuunnitelman muutoksista, heidän kannattaa tarkistaa opettaja Maarit Korhosen blogikirjoitus aiheesta.

Lue myös

Kommentoi »