Demi

Kuppikakut ja helpot kuorrutteet

Kuppikakut ja helpot kuorrutteet

Resepti: Kauniit kuppikakut syntyvät maukkaan kuorrutuksen avulla. Kokeile makeaa suklaakuorrusta tai rahkaista kermakuorrutetta.
Teksti Ida Valpas, Janni Vanhanen
Kuvat Kirsi Tuura
Mainos

Muffinsit, muffinit, kuppikakut, cupcaket... Herkullisella leivonnaisella on monta nimeä. Näillä yksinkertaisilla ohjeilla pääset alkuun!

Mehevät kuppikakut

  • 3,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 100 g voita
  • 2 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 kananmunaa
  • 1,25 dl maitoa

1. Ota voi huoneenlämpöön pehmenemään tai lämmitä sitä nopeasti mikrossa.

2. Vatkaa pehmennyt voi ja sokerit kulhossa vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan ja vatkaa vaahdoksi.

3. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään.

4. Lisää kulhoon vuorotellen maitoa ja jauhoja. Sekoita välissä vain sen verran, että taikina muuttuu tasaiseksi.

5. Jaa taikina muffinssivuokiin. Täytä vuoat kaksi kolmasosaa vuoasta, jotta kuppikakuille jää kohoamisvaraa.

6. Paista muffinsseja 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia tai kunnes pinta ruskistuu hieman. Paina hammastikku keskelle kuppikakkua. Jos siihen ei jää taikinaa, kuppikakut ovat kypsiä.

Helpot kuorrutteet

Kermakuorrute (12 kuppikakulle)

  • 2–2,5 dl vispikermaa
  • 0,5 prk (125 g) maitorahkaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • tomusokeria maun mukaan

Vatkaa  kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon maitorahka, vaniljasokeri ja tomusokeri.

Vinkki! Voit värjätä kuorrutteen elintarvikevärillä. Lisää väri kerman joukkoon hieman ennen kuin se on täysin vaahtoutunut.

Suklaakuorrute (12 kuppikakulle)

  • 200 g tummaa suklaata
  • 125 g voita
  • 1–2 rkl maitoa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • noin 7 dl tomusokeria

1. Paloittele suklaa mikronkestävään kulhoon. Sulata suklaata mikrossa puoli minuuttia täydellä teholla, sekoita, ja jatka sulatusta puoli minuuttia kerrallaan, kunnes suklaa on kokonaan sulanut. Ole varovainen, sillä suklaa palaa todella helposti, jolloin siihen tulee kitkerä maku ja kokkareinen rakenne. Jätä suklaa jäähtymään.

2. Vatkaa voi, maito, vaniljasokeri ja siivilöity tomusokeri sähkövatkaimella tasaiseksi massaksi. Lisää sula suklaa ohuena nauhana ja vatkaa, kunnes se on sekoittunut kunnolla. Jos kuorrute jää liian löysäksi, laita se hetkeksi jääkaappiin. Sekoita ennen koristelua.

Julkaistu: 7.11.2013