Demi

Kuka päättää, mikä on muodissa? 6 kysymystä, joihin vastataan muodin teemaviikolla

Kuka päättää, mikä on muodissa? 6 kysymystä, joihin vastataan muodin teemaviikolla
Ovatko muotivaatteet vain eriskummallisia luomuksia, joihin vain mallit mahtuvat, ja joihin vain tähdillä on varaa? Muuta käsitystäsi katsomalla Yle Teeman Muotiviikon tarjontaa.
Julkaistu: 28.9.2016

Muotia ei kannata ottaa liian vakavasti. Ashley Williamsin ensi kevään ja kesän mallisto esiteltiin leikkisästi lastenhuoneeksi muutetulla catwalkilla. 

Yle Teemalla vietetään jälleen 3.-9. lokakuuta Muotiviikkoa, jolloin kanavan ohjelmistossa on erityisen paljon muotiin ja vaatteisiin liittyviä dokumentteja ja elokuvia. Me poimimme tärpit, joiden avulla napitat telkkaria juuri oikeaan aikaan. 

1. Miten muotinäytös syntyy? 

Dior ja minä -dokumentissä selviää, miten työläs prosessi valmiin muotinäytöksen takana on. Dokumentissa seurataan, miten Diorin pääsuunnittelijaksi vuonna 2012 valittu Raf Simons luo haute couture -kokoelman kahdessa kuukaudessa. 

Dior ja minä maanantaina 3.10. klo 21.00. Uusinta perjantaina 7.10. klo 19.30. 

2. Paljonko mallit saavat palkkaa?

Läpinäkyvää - muotishow -dokumentissa vuodelta 1971 seurataan mannekiineja arjessa ja juhlassa. Ohjelmassa kysytään, millainen on hyvä mannekiini, mitä kaikkea mannekiini työhön kuuluu ja kuinka paljon he saavat palkkaa. 

Läpinäkyvää - muotishow tiistaina 4.10. klo 22.27.  Uusinta perjantaina 7.10. klo 17.47 ja sunnuntaina 9.10. klo 10.32.

3. Miksi joku omistaa tuhat kenkäparia?

Sneakerheadz - Koukussa kenkiin -dokumentissa tutustutaan todellisiin tennarifaneihin, sneakerheadeidin. He ovat kenkähulluja, jotka kuluttavat tennareihin omaisuuksia ja saattavat omistaa jopa tuhat paria. Miksi joku innostuu tennareista niin paljon, ja säilyttää osaa kenkäaarteista jopa kassakaapissa? Dokumentti vastaa kysymyksiin.

Sneakerheadz - Koukussa kenkiin keskiviikkona 6.10 klo 21.35.

 

4. Kuka päättää, mikä on muodissa?

Vuonna 1967 valmistuneessa dokumentissa haastatellaan muotimarkkinoilla työskenteleviä henkilöitä ja tavallisia kuluttajia. Ohjelmassa selvitetään, ketkä vaikuttavat muotiin ja siihen, mihin pukeudumme.

Elävä arkisto: Muodin mukaista tiistaina 4.10. klo 21.55. Uusintana perjantaina 7.10. klo 16.50 ja sunnuntaina 9.10. klo 10.00.

5. Millainen valta muotitoimittajilla on?

Vogue - muotitoimittajien mahti -dokumentissa esitellään liuta vahvoja naisia, jotka ovat työskennelleet eri vuosikymmeninä muotilehtien kuningattaressa, Voguessa. Dokumentista käy ilmi, miten yhteiskunnan muutokset ja naisen asema heijastuvat myös muotikuviin.

Vogue - muotitoimittajien mahti lauantaina 8.10 klo 23.15.

6. Miksi Casablanca on elokuva, joka kaikkien pitäisi katsoa?

Casablancaa (1942) pidetään yhtenä elokuvahistorian palvotuimpana rakkaustarinana, mikä on jo itsessään painava syy katsoa kyseinen leffa. Toinen hyvä syy on pukusuunnittelija Orry Kellyn taidonnäyte, elokuvan puvustus. Australialainen Orry Kelly (1897-1964) oli yksi Hollywoodin menestyneimpiä pukusuunnittelijoita, ja hän puvusti aikanaan jopa 300 elokuvaa ja legendaarisia tähtiä, kuten Marilyn Monroeta.

Casablanca lauantaina 8.10. klo 21.35.

Lue myös

Kommentoi »