Demi

Kuinka paljon pitää juoda vettä päivässä?

Kuinka paljon pitää juoda vettä päivässä?
Demi selvitti: Lauantaina vietetään maailman vesipäivää, jolloin kannustetaan vähentämään vedenkulutusta. Säästäminen kannattaa aloittaa muusta kuin juomalla vähemmän vettä.
Julkaistu: 21.3.2014

- Vettä pitää juoda 1–1,5 litraa päivässä, koska solut tarvitsevat vettä ravintoaineiden kuljettamiseen. Pienikokoiset nuoret voivat pärjätä pari desiä aikuisia vähemmällä.

- Helle tai monen tunnin urheileminen voi jopa kaksinkertaistaa vedentarpeen, mutta milloinkaan ei ole tarvetta eikä terveellistä juoda yli kolmea litraa päivässä. Se voi johtaa vaaralliseen vesimyrkytykseen.

- Nestettä saa kaikista juomista, myös kahvista ja teestä, sekä hedelmistä ja marjoista, mutta sokeriton ja lisäaineeton vesi on paras vaihtoehto. Parhaiten neste imeytyy kehoon pieninä annoksina.

- Oikea määrä selviää oloaan kuuntelemalla. Jano on jo merkki nestehukasta, mikä aiheuttaa päänsärkyä, väsymystä ja lihaskramppeja. Samoja oireita voi tulla liiasta vedenjuonnista, sillä se sekoittaa kehon suolatasapainon.

Haluatko osallistua vedenkulutuksen vähentämiseen? Esimerkiksi tänne  on koottu vesipäivän tapahtumia ja vinkkejä, joilla jokainen voi säästää puhdasta vettä.

Asiantuntijat: dosentti Hanna Lagström, neurologi Jussi Valpas

Kommentoi »