Demi

Korvapuustit, jotka sopivat kaikille

Korvapuustit, jotka sopivat kaikille

Näin syntyvät herkulliset korvapuustit. Lue myös uudet ideat täytteeksi. Mukana myös gluteeniton, maidoton ja munaton resepti!
Teksti Johanna Liukkonen
Kuvat A-lehtien kuvatoimitus
Mainos

Pullataikinan ohje:

5 dl maitoa

50 g hiivaa

1 muna

1,5–2 dl sokeria

1 rkl kardemummaa

1,5–2 tl suolaa

noin 1 kg eli 15–16 dl vehnäjauhoja

150 g voita

Korvapuustien täyte:

100 g voita

1 dl sokeria

2 tl kanelia

Voiteluun:

munaa

Pinnalle:

raesokeria

Tee näin:

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva sen sekaan. Sekoita puuhaarukalla, kunnes hiiva on liuennut maitoon.

2. Lisää sokeri, kardemumma ja suola. Sekoita puuhaarukalla.

3. Ala lisätä jauhoja vähitellen. Sekoita ensin puuhaarukalla ja ala alustaa taikinaa käsin, kun se tuntuu haarukalla hankalalta.

4. Lisää sulatettu ja jäähdytetty tai pehmeä rasva. Jatka alustamista, kunnes taikina on tasainen ja kimmoisa ja irtoaa hyvin kulhon reunoista, eikä tartu käsiin. Lisää tarvittaessa jauhoja.

5. Anna taikinan kohota rauhassa, vedottomassa ja lämpimässä paikassa liinalla peitettynä noin puoli tuntia. Kun taikina on kohonnut noin kaksinkertaiseksi, kaada se leivinalustalle ja painele ilmakuplat pois kevyesti vaivaten. Anna taikinan levätä liinan alla vielä 10 minuuttia. Aseta uuni lämpenemään 225 asteeseen.

6. Jaa taikina kahtia ja kauli palat suorakaiteen muotoiseksi levyksi (noin 30x60 cm).  Sivele levyjen päälle sulatettu rasva ja ripottele täyte. Rullaa kuin kääretorttu. Leikkaa rullasta kolmion muotoisia paloja ja nosta ne pellille leivinpaperin päälle. Paina pulla lyttyyn kolmion kärjestä, jotta korvapuusti saa muotonsa.

7. Kohota vielä leivinliinan alla puolisen tuntia. Voitele pullat munalla ja ripottele päälle raesokeria.

8. Paista 225-asteisessa uunissa noin 10–15 minuuttia.

Jos alustat taikinan yleiskoneella:

Ole varovainen, ettei taikinasta tule liian paksua, mikä tapahtuu helposti, kun sormituntuma puuttuu.

Jos käytät tuorehiivan tilalla kuivahiivaa:

 Lämmitä taikinan neste reilusti kädenlämpöiseksi (+42 astetta) ja sekoita kuivahiiva jauhoihin

Munaton taikina:

Voit jättää munan pois taikinasta ja voidella pullat munan sijaan siirapilla makeutetulla vedellä.

Maidoton takina:

Korvaa maito esimerkiksi soija- tai kauramaidolla. Käytä voin sijaan maidotonta margariinia, joita löytyy kaupan kylmäkaapista.

Gluteenittoman pullataikinan ohje:

100 g voita

2 dl maitoa

25 g hiivaa

1 muna

0,5 dl sokeria

0,5 tl suolaa

7 dl gluteenitonta jauhoseosta (esim. Semper) (säästä 1,5 dl leivontaan)

Täyte:

5 rkl voita

1 tl kanelia

0,5 dl sokeria

1/

Voiteluun:

1 muna

raesokeria tai

mantelirouhetta

Lisää gluteenittomia reseptejä Semperin sivuilla

Jos kaipaat vaihtelua tavalliseen korvapuustiin, tsekkaa Maku-lehden lehtitaikinakorvapuustit ja marja-valkosuklaatäytteiset puustit

Jutun resepti on kirjasta Kotiruoka (Isotalo & Kuittinen, OTAVA). Jutussa on käytetty lähteenä myös Marttojen ja Semperin sivuja sekä Kinuskikissan testiä gluteenittomasta ohjeesta.

Julkaistu: 2.10.2015