Demi

Kolme totuutta pusutaudista

Kolme totuutta pusutaudista
Pusutauti eli mononukleoosi on viruksen aiheuttama tulehdustauti. Lue kolme faktaa sairaudesta.
Julkaistu: 13.7.2015

1. Virus aiheuttaa pusutaudin

Pusutauti eli mononukleoosi on viruksen aiheuttama tulehdustauti. Tyypillisiä oireita ovat kurkkukipu, turvonneet nielurisat ja imusolmukkeet sekä korkea kuume. Myös silmäluomien turvotusta ja koko vartalon ihottumaa voi esiintyä.

2. Pusutauti voi tarttua myös vaikka kaverin limsapullosta

Virus tarttuu pääasiassa limakalvokontaktissa, jossa suun limakalvot koskettavat toisiaan. Siitä tulee taudin lempinimi pusutauti. Tauti voi tarttua myös syljen välityksellä. Sen voi siis saada paitsi pussaamalla omaa ihastusta myös vaikka jakamalla limsapullon kavereiden kanssa.

3. Pusutauti paranee itsestään

Koska taudissa on usein voimakkaat oireet, moni hakeutuu lääkäriin. Tauti todetaan verikokeella. Oireet muistuttavat bakteerin aiheuttamaan angiinaa, minkä takia tulee tehdä tarkka tutkimus verikokeineen. Angiina vaatii hoidokseen antibiootin, kun taas mononukleoosi paranee itsestään, kuten virustaudit yleensäkin. Lepo, runsas juominen ja kipulääkitys kannattavat.
Jos oireet ovat hyvin rajut eli esimerkiksi nieleminen on nielun turvotuksen takia vaikeaa, pusutauti voi edellyttää sairaalahoitoa. Taudista toipuminen jatkuu pitkään tulehduksen parannuttuakin. Moni kokee itsensä poikkeuksellisen väsyneeksi vielä viikkojen ajan.
Asiantuntijat: Väestöliiton nuorisolääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen.
Kommentoi »