Demi

Kolme syytä antaa anteeksi

Kolme syytä antaa anteeksi
Kurjatkin jutut kannattaa antaa anteeksi. Ihan vain siksi, että oma olosi paranee huomattavasti.
Julkaistu: 1.10.2014

Kosto-sarjan Emilyn olo kevenisi huomattavasti, jos hän luopuisi vihastaan.

1. Itsetuntosi paranee

Anteeksi antaminen ei tapahdu itsestään. Se on omassa mielessäsi tapahtuvan aktiivisen työn tulos. Tutkimukset kertovat, että anteeksiannolla on myönteisiä vaikutuksia. Kun päästää irti kiukusta ja lakkaa takertumasta menneisiin tapahtumiin, masennus, stressi ja vihaisuus vähenevät. Niiden sijaan elämään tulee toivoa ja itsevarmuutta, ja samalla fyysinen terveys ja yleinen tyytyväisyys lisääntyvät.

2. Olo kevenee

Anteeksi antaminen tarkoittaa prosessia, jossa luovut ärtymyksestä ja vihasta. Aloita miettimällä, miksi sinusta tuntuu niin pahalta. Jos pettymys on ollut suuri, anteeksi antaminen voi olla hidasta: vanhempien avioero on vaikeampi antaa anteeksi kuin kaverin ikävät sanat. Vihaisena ajattelee usein kostavansa kiukun kohteelle. Kosto ja kiukku kuitenkin kääntyvät helposti sinua itseäsi vastaan, koska kiukku vie voimia. Anteeksi antaminen on siis ennen kaikkea itsensä hoitamista.

3. Pääset eteenpäin

Kun onnistut luopumaan kaunasta, on mahdollista katsoa kyseistä ihmissuhdetta uudella tavalla. Jos esimerkiksi ystävä pettää jatkuvasti luottamuksesi, voit kiukun laannuttua miettiä, kannattaako ystävyyttä jatkaa. Voit ottaa kaveriin etäisyyttä laittamatta välejä poikki. Jos vanhempiesi avioliitto on hajonnut ja jommallakummalla tai molemmilla on uusi puoliso, voit muodostaa kunnon suhteen heihin vasta, kun kiukku ei sokaise sinua. Anteeksianto ei tarkoita, että unohtaisit tai hyväksyisit ikävän teon. Asia vain ei kuormita sinua enää, ja voit keskittyä hyviin juttuihin.

Asiantuntija: Psykologi Anna Salmi Väestöliitosta

Kommentoi »