Kirjavaras

Kirjavaras
Toisenlainen Anne Frank
Julkaistu: 9.5.2014
Kirjavarkaan tarina sijoittuu 1940-luvun natsi-Saksaan. Nuoren Lieselin (Sophie Nélisse) veli kuolee, kun lapset ovat matkalla sijaisperheeseen. Hautajaisissa Liesel nappaa haudankaivajalta tipahtaneen kirjan. Uudessa kodissa Leslie oppii lukemaan kiltin sijaisisän Hansin avulla ja ymmärtää, että kirjoihin uppoutumalla hän voi paeta tosielämän kamaluutta. Leslie ryhtyy varastamaan kirjoja. Arkea piristävät kellarissa piileskelevä juutalainen Max (Ben Schnetzer) ja söpö naapurinpoika Ruby (Nico Liersch).
Markus Zusakin samannimiseen teokseen perustuva elokuva kertoo historiankirjoja paremmin, millaista on yrittää elää tavallista elämää sodan keskellä. Tuntuu hullulta seurata, miten lapsikuoro ylistää Hitleriä hakaristilippujen keskellä ja paheksuttuja kirjoja poltetaan valtavissa kokoissa. Tarinan kertojaääni on Kuolema, jonka tarkkanäköisiä oivalluksia olisi voinut olla elokuvassa enemmänkin. Kirjaan perehtymättömälle Kirjavarkaan juonenkäänteet tulevat sokkina ja ravisuttelevat muuten melko imelää ja hidastempoista tarinaa.
Parasta elokuvassa ovat tuntemattomat mutta lahjakkaat nuoret näyttelijät, jotka eivät kalpene esimerkiksi Hansia näyttelevän Geoffrey Rushin kaltaisten ammattilaisten rinnalla. Mutta miksi, oi miksi hahmot puhuvat englantia saksalaisittain ääntäen?
Pääosissa: Geoffrey Rush, Emily Watson, Sophie Nélisse
K-12
Kommentoi »