Demi

Kenen kannattaa ottaa koira?

Kenen kannattaa ottaa koira?
Lauantaina 4. lokakuuta vietetään maailman eläinten päivää. Jos haaveilet omasta koirasta, oikeilla valinnoilla voit tehdä sen elämästä onnellista.
Julkaistu: 3.10.2014

Kuvan söpöläinen on alaskanmalamuutti, joka on yleisesti terve rotu.

1. Varmista, että sinulla on koiralle aikaa

Koira kaipaa yhteistä tekemistä omistajansa kanssa ja se nauttii yhdessäolosta. Jos rotu on alun perin tarkoitettu metsästykseen, sille ei riitä liikunnaksi kävelylenkki korttelin ympäri. Aktiivinen koira ei ole välttämättä onnellinen kerrostalossa, vaikka se saisi kuinka paljon rapsuttelua. Jokaisen koiran oikeuksiin myös kuuluu, että sille opetetaan tietyt käyttäyttymisen perusasiat, kuten odottaminen ja luoksetulo. Se onnistuu helposti pentu- ja tottelevaisuuskursseilla.

Sääli ei ole koskaan riittävä syy ottaa koiraa. Sinun pitää olla valmis elämään lemmikkisi kanssa seuraavat kymmenen vuotta tai enemmänkin, ellet ota aikuista koiraa.

2. Valitse rotu, joka voi hyvin

Ulkonäkö ei saa olla tärkein valintaperuste. Jalostus on aiheuttanut monille roduille perinnöllisiä sairauksia ja käytöshäiriöitä. Käyttötavan mukaan jalostetut koirat ovat usein terveempiä kuin näyttelyrodut.

Valitse mahdollisimman terve rotu, jolla ei ole liioiteltuja ulkonäköpiirteitä. Jos eläin voi hyvin, sen hengitys ei rohise eikä sillä ole paljon ylimääräistä nahkaa.  Terve eläin on energinen ja se liikkuu sulavasti. Rodun ominaisuudet ja sukupuu kannattaa selvittää huolella etukäteen kasvattajalta tai esimerkiksi Kennelliitosta.

3. Varaudu rahanmenoon

Koiranruuat, eläinlääkärikäynnit ja vakuutusmaksut eivät ole koskaan halpoja. Joillakin koirilla on myös allergioita, jolloin ne tarvitsevat kalliita erikoisruokia. Kun valitset terveen rodun,  joka saa todennäköisesti elää kivutonta elämää, säästyt itsekin monelta mieliharmilta ja rahanmenolta.

Lähde: kennelliitto.fi, koiranjalostus.fi, Helsingin eläinsuojeluyhdistys

Myös jotkut kissarodut kärsivät jalostuksen aiheuttamista ongelmista. Monet samat neuvot pätevät myös kissan hankintaan. 

Kommentoi »