Demi

Kaunottaressa ja hirviössä nähdään Disneyn ensimmäinen homohahmo – tätä lisää!

Kaunottaressa ja hirviössä nähdään Disneyn ensimmäinen homohahmo – tätä lisää!
Kaunotar ja hirviö -leffan uuden version hahmo on pieni mutta vallankumouksellinen. Valkokankaalle kaivataan kuitenkin vielä enemmän naisia ja vähemmistöjen edustajia.
Julkaistu: 7.3.2017

LeFou (Josh Gad) on ihastunut ystäväänsä Gastoniin (Luke Evans) Kaunotar ja hirviö -klassikon uudessa versiossa.

Kaunotar ja hirviö -elokuva on herättänyt paljon keskustelua jo ennen ensi-iltaansa – eikä vain siksi, että kaikki ihastelevat Belleä esittävää Emma Watsonia. Elokuvan ohjaaja Bill Condon kertoi hiljattain Attitude-lehdelle, että leffassa nähdään Disneyn ensimmäinen homohahmo. Hän on Gastonin hännystelevä ystävä LeFou.

”Yhtenä päivänä LeFou haluaa olla Gaston, toisena päivänä suudella Gastonia”, ohjaaja kuvailee.

Hahmo on hieno edistysaskel, vaikka sitä on odotettu kauan ja LeFou on pienessä sivuosassa. Milloinkohan saamme nähdä esimerkiksi homoseksuaalin päähenkilön ja hänen rakkaustarinansa Disney-hitissä? Valkokankaalla pitäisi ylipäätään nähdä vielä enemmän muita hahmoja kuin valkoisia heteromiehiä.

Naisetkin jäävät sivuun

Kalifornian yliopiston viestinnän professori Stacy Smith on kerännyt tiiminsä kanssa tilastoja Hollywoodin sadan katsotuimman elokuvan hahmoista. Esimerkiksi viime vuonna sadan katsotuimman elokuvan joukossa vain 32 leffassa oli pääosassa myös nainen ja vain yhdessä yli 45-vuotias nainen.

Vain seitsemässä elokuvista esiintyi hahmo, joka edustaa seksuaali- tai sukupuolivähemmistöä. Hahmolla Smith tarkoittaa ihmistä, joka puhuu edes yhden sanan elokuvan aikana – ei siis pääosan esittäjää.

Disneyn Frozen-hittielokuvaa (2013) on kehuttu siitä, että pääsosassa on kaksi naishahmoa. Frozen ei myöskään ole tavanomainen prinsessatarina, koska Elsan ja Annan välinen side on leffassa voimakkaampi ja tärkeämpi kuin tyypillisesti keskiössä oleva rakkaustarina. Tästä kaikesta huolimatta 57 prosenttia Frozenin dialogista on mieshahmojen puhumaa, kertoo The Times -lehti. Monissa muissa Disney-elokuvissa naiset ovat äänessä vielä paljon vähemmän.

Hahmot vaikuttavat meihin

Onko sillä sitten väliä, millaisia hahmoja näemme elokuvissa? Kyllä vain. Leffojen hahmot ovat esikuviamme. Ne kertovat meille ympäröivästä maailmasta ja siitä, mikä on meistä normaalia tai ihailtavaa.

”Elokuvat näyttävät, mitä yhteiskunta arvostaa, antavat meille opetuksia sekä kertovat ja säilövät historiaamme”, professori Smith sanoo Ted Talk -esityksessään

Ei siis ole lainkaan yhdentekevää, jos tietty kansanryhmä piilotetaan täysin valkokankaalta.

Esimerkiksi naiset, homoseksuaaliset ja transihmiset ovat edelleen harvinaisen aliedustettuina valtavirran Hollywood-elokuvissa. Siispä: hyvä aloitus, Disney, mutta vaadimme lisää.

Keskustele:

Kaunotar ja hirviö ensi-illassa 17. maaliskuuta.

Lue myös:

Kommentoi »