Demi

Kauneusihanteet uusiksi – nämä huippumallit muuttavat mallimaailmaa

Kauneusihanteet uusiksi – nämä huippumallit muuttavat mallimaailmaa
Malleilla voi olla nyt parta tai pigmenttihäiriö. Oletko kuullut näistä kauneuden ennakkokäsityksiä rikkovista malleista?
Julkaistu: 23.3.2016

Viime vuosina huippumuodin maailmasta on noussut ilahduttavia esimerkkejä persoonallisista malleista, kuten Winnie Harlow. Jokainen voi muuttaa kauneuskäsityksiä juhlimalla monimuotoista kauneutta. 

1. Winnie Harlow: ”Tahdon auttaa teitä näkemään kauneuden kaikissa ihmisissä, joilla on jokin vamma, merkki tai arpi.”

Winnie Harlow on kanadalainen malli, joka tuli kuudenneksi America’s Next Top Model -kisassa. Winniellä on vitiligo, joka aiheuttaa ihon pigmenttihäiriöitä. Winnie tunnetaan myös nimellä Chantelle. Winnie on esitellyt vaatteita niin New Yorkin, Lontoon kuin Madridinkin muotiviikoilla. TED-puheessaan hän kertoo omasta näkemyksestään kauneuteen.

2. Mariah Idrissi: ”Muoti toistaa itseään. Siveellisesti pukeutumista pidetään taas hienostuneena.”

Mariah Idrissi on ensimmäinen H&M:n kampanjassa esiintynyt malli, joka käyttää hijab-päähinettä. Mariahin vanhemmat ovat kotoisin Pakistanista ja Marokosta, mutta hän itse asuu Lontoossa ja pyörittää marokkolaistyylistä kauneussalonkia. Musliminaisille suunnattu huippumuoti on nyt nousussa, sillä myös muotitalo Dolce & Gabbana julkaisi tammikuussa ensimmäisen heille suunnatun mallistonsa.

3. Harnaam Kaur: ”Siinä hetkessä päätin, että haluan olla minä. Päätin pitää partani ja vastustaa yhteiskunnan oletuksia siitä, miltä naisen pitäisi näyttää.”

Harnaam Kaur herätti huomiota viime helmikuussa Lontoon muotiviikoilla. Harnaamilla on munasarjojen monirakkulaoireyhtymä, jonka tähden hänellä on kasvanut parta 11-vuotiaasta lähtien. Isossa-Britanniassa syntyneellä Harnaamilla on intialaiset juuret. Häntä kiusattiin kouluaikana vakavasti. Nykyään on kiusaamista vastustava aktivisti.

”Ollessani lapsi minulle naurettiin, kun sanoin haluavani malliksi. Nyt voi nauraa kiusaajilleni”, Harnaam totesi Instagramissaan.

4. Geena Rocero: ”Haluan tehdä parhaani auttaakseni muita elämään todellisena itsenään, ilman häpeää ja pelkoa.”

Geena Rocero on pitkän uran tehnyt filippiiniläinen malli ja transnainen. Hän kertoi taustastaan vasta 2014 ja perusti transsukupuolisten oikeuksia ajavan Gender Proud -liikkeen. Geena asuu nykyisin Yhdysvalloissa. TED-puheessaan hän kertoo, miksi hänelle oli tärkeää astua ulos kaapista.

5. Madeline Stuart: ”Emmekö ole kaikki ihmisiä? Emmekö me kaikki ansaitse tulla kohdelluksi kunnioitettavasti ja tasapuolisesti?”

Australialaismalli Madeline Stuart on esiintynyt New Yorkin muotiviikoilla kahdesti. Hänellä on Downin syndrooma. Madeline ihastutti maaliskuussa poseeraamalla hääkuvissa, joiden tarkoituksena oli tuoda esille erinäköinen morsian kuin yleensä.

6. Rain Dove: ”Teen mallin töitä miehenä, naisena ja kaikkena siltä väliltä. Teen mallin töitä kaikkina sukupuolina. Teen mallin töitä ihmisenä.”

Androgyyni malli Rain Dove on esitellyt niin naisten kuin miestenkin muotia, vaikka hän ei koe olevansa kumpikaan. Malliksi Rain päätyi hävittyään vedon jalkapallo-ottelun tuloksesta malliystävälleen. Malliystävän mielestä Rainin pitäisi hakea malliksi, joten vedon hävittyään Rain päätyi hakemaan töitä Calvin Kleinilta. Rain ei uskonut olevansa tarpeeksi kaunis malliksi, mutta hänet kutsuttiin takaisin seuraavana päivänä – esittelemään miesten vaatteita.

 

7. Ashley Graham: ”Tunsin olevani vapaa, kun tajusin, etten tulisi koskaan mahtumaan kapeaan muottiin, johon yhteiskunta haluaa minun mahtuvan.”

Ashley Graham on ensimmäinen plus-koon malli, joka on esiintynyt amerikkalaisen Sports Illustratedin uimapukunumerossa. 12-vuotiaana aloittamansa pitkän malliuran lisäksi Ashley on kehoaktivisti, joka kiertää puhumassa kehonkuvasta ja itsensä hyväksymisestä. Hänen mallimaailman epärealistisia koko-odotuksia kritisoivaa TED-puhettaan on katsottu YouTubessa yli 700 000 kertaa.

Lue myös:

Kommentoi »