Demi

Juhli Tove Janssonin syntymäpäiviä

Juhli Tove Janssonin syntymäpäiviä
Puheenaihe: Lauantaina 9. elokuuta Tove Janssonin syntymästä tulee kuluneeksi sata vuotta. Listasimme juhlaviikon kiinnostavimmat tärpit.
Julkaistu: 5.8.2014

Tove Jansson ja Toven omakuva vuodelta 1975.

Tove telkkarissa

Tiistaina 5.8. nähdään On monia asioita joita ei voi ymmärtää vuodelta 1970. Siinä Tove rupattelee ateljeessaan lähimpien ystäviensä kanssa lauluista, säveltämisestä, maalaamisesta, taiteesta ja oikean valon tärkeydestä, ja piirtää siinä sivussa pari muumiakin.

Torstaina 7.8. esitetään Charlotte Airaksen uusi dokumentti Muumilaakson vanki, joka kertoo Janssonin haaveesta työskennellä taidemaalarina.

Lauantaina 9.8. esitetään elokuva Matkalla Toven kanssa, joka kuvaa Toven ja Tuulikki Pietilän maailmanympärimatkaa 1970-luvulla. Lauantaina nähdään myös dokumentit Muumimuistelmat (2006), Matkalla Muumilaaksoon (2005) ja Välähdyksiä Tove Janssonin elämästä (1988). Samana päivänä Margit Lindeman lukee kanavalla Kuka lohduttaisi Nyytiä ja jatkaa seuraavana päivänä kirjoilla Muumipappa ja meri ja Vaarallinen matka. Sunnuntaina nähdään myös ihana a Muumipeikko ja pyrstötähti.

Tiistaina 12.8. esitetään komedianäytelmä Päärooli, joka pohjautuu Toven novelleihin. Päärooli kertoo kitkerän raadollisesti ja hauskasti kahden naisen valtakamppailusta yksinäisellä saarella. 

Kuuntele Tovea

Keskiviikkona 6.8. Emma Vainio keskustelee taiteilijan veljentyttären Sophia Janssonin kanssa ohjelmassa Tove Jansson eli kattojen yllä. Siinä selviää muun muassa miksi muumien äiti rakasti näkinkenkiä ja merta.

Perjantaina 8.8. Yle Radio Vegan päivän kesäpuhuja on Toven veljentytär Sophia Jansson, joka kertoo perheensä seikkailuista Lapin erämaassa ja lapsuutensa talvista Ibizalla. Seikkailut olivat vähintään yhtä jännittäviä kuin muumitarinat. Lauantain Lördax-ohjelmassa puheenvuoron saavat  Toven elämään ja tuotantoon perehtyneet. Ohjelmassa Sommarberättelsen Tove lukee kirjastaan Kesäkirja.

Sunnuntaina 10.8. Yle Ykkösen Radioteatteri esittää Tove Idströmin uuden kuunnelman Luotsikadun lapset, joka kertoo leikkikavereista Tovesta ja Erik Tawaststjernasta ja siitä, millaista on olla lapsi.

 

Toven kirjoja

Yllättävän syvällinen Muumipappa ja meri (WSOY 1965), Kesäkirja (WSOY 1972) ja elämäkerta Tove Jansson - tee työtä ja rakasta (Tammi 2013).

Ihaile Toven töitä

Toven valtava 100-vuotisnäyttely jatkuu Helsingin Ateneumissa 7. syyskuuta asti. Alle 18-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi. Helsingissä voi myös tehdä kiinnostavan kävelykierroksen Toven maisemissa. Tamperelaisia hellitään Muumien pysyväisnäyttelyllä.

Tove netissä

Tovelle omistetuilta nettisivuilta löytyy valtavati tietoa taiteilijasta ja hänen töistään. Tosifani liittyy Tove Jansson -seuraan, joka järjestää paljon kiinnostavia tapahtumia ja tapaamisia. Kaikki Toveen liittyvät tapahtumat on listattu Tove 100 -teemasivulle.

Muumit Rivieralla -elokuva saa ensi-iltansa 10. lokakuuta. Se perustuu sarjakuvaan Familjen lever högt (Muumiperhe Rivieralla), joka pohjautuu Toven ja hänen äitinsä kokemuksiin Rivieran lomalla.

 

Tove Jansson - muumien äiti

  • Suomenruotsalainen kirjailija, taidemaalari, filosofian kunniatohtori, pilapiirtäjä, sarjakuvataiteilija ja muumihahmojen luoja.
  • Syntyi 1914, kuoli 2001.
  • Otti töissään kantaa vähemmistöjen, naiseuden ja homoseksuaalisuuden teemoihin.
  • Käännetyin suomalaiskirjailija: muumikirjoja luetaan yli kolmellekymmenellä kielellä.
  • Keksi muumihahmojen ulkonäön jo 1930-luvulla. Viimeinen muumikirja ilmestyi 1970.
  • Lähteet: Wikipedia, Kansallisbiografia

Kommentoi »