Mitä on endometrioosi?
Endometrioosin suomenkielinen nimi on kohdun limakalvon sirottumatauti. Nimi kuvaa hyvin sitä, mistä endometrioosissa on kyse: kohdun limakalvosolukkoa on ikään kuin siroteltuna esimerkiksi suoleen, virtsarakkoon tai munasarjoihin. Nämä solut käyttäytyvät kuin kohdun limakalvo: ne paksuuntuvat ja ohenevat kuukautiskierron rytmissä ja vuotavat verta kuukautisteaikaan. Endometrioosin syytä ei tiedetä, mutta ilmeisesti se on osin perinnöllistä.
Endometrioosin tyypilliset oireet
Tyypillisiä oireita endometrioosissa ovat kovat kuukautiskivut. Jo ensimmäiset menkat voivat olla kivuliaat, tai vaiva voi yltyä iän myötä. Yleinen kipu endometrioosissa on tärinäkipu, eli kuukautisten aikana voi olla vaikeaa pyöräillä tai istua autossa. Myös ulostaminen tai yhdyntä voi sattua, jos sairastaa endometrioosia.
On vaikeaa itse tietää, onko kipujen taustalla endometrioosi, sillä kuukautiskipuihin on paljon mahdollisia syitä.
Koska kannattaa käydä lääkärissä?
Jos kuukautiset ovat kivuliaat, kannattaa aina käydä lääkärissä. Joskus lääkäri pystyy diagnosoimaan endometrioosin oireiden ja gynekologisen tutkimuksen avulla. Joskus muualle levinneitä limakalvolaikkuja pitää etsiä vatsaontelon tähystyksessä, joka tehdään nukutuksessa.
Endometrioosin hoito:
Endometrioosia hoidetaan yleensä samoin kuin muitakin kovia kuukautiskipuja: tulehduskipulääkkeillä ja hormonivalmisteilla, kuten e-pillereillä. Joskus harvoin tarvitaan leikkaushoitoa. Hoitamattomalla endometrioosilla voi olla pysyviä haittoja, kuten lapsettomuutta, jos endometrioosilaikut ovat arpeuttaneet munatorvia tai ne häiritsevät munasarjojen toimintaa. Kivut voivat olla pahimmillaan lamaannuttava vaiva, joka syö energiaa ja vähentää elämäniloa.
Asiantuntijana: yleislääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen