Demi

Jännittävä Divergent – Outolintu

Jännittävä Divergent – Outolintu
Arvio: Jos luet keväällä yhden kirjan, lue Divergent – Outolintu, johon pohjautuu kevään puhutuin elokuva. Luvassa on jännitystä, romantiikkaa ja kiinnostavia hahmoja.
Julkaistu: 14.2.2014

Lähtöasetelma: Outolintu on synkkä tulevaisuudenkuvaus, jossa ihmiset on jaettu viiteen osastoon luonnetyyppiensä mukaan: Vaatimattomat (epäitsekkyys), Uskaliaat (rohkeus), Rehdit (rehellisyys), Terävät (älykkyys) ja Sopuisat (ystävällisyys). Päähenkilö Tris saa 16-vuotiaana tietää olevansa divergentti eli outolintu, joka osoittaa taipumuksia useaan osastoon. Tämä ominaisuus pitää kuitenkin salata, jos haluaa pysyä hengissä tiukasti valvotussa yhteiskunnassa.

Juoni: Tris valitsee eri osaston kuin vanhempansa ja vaihtaa Vaatimattomista Uskaliaisiin. Uudessa osastossa vaihtajat laitetaan rankkoihin koulutuksiin, jotka valmentavat vartiointitehtäviin ja jotka testaavat soveltuvuutta osastoon.  Vaihtajat joutuvat tekemään uhkarohkeita temppuja, kohtaamaan pelkojaan simulaatiossa, harjoittelemaan ampumista ja taistelemaan kehässä toisiaan vastaan. Vain rohkeimmat ja taitavimmat pääsevät jatkoon, ja loput jäävät osattomiksi. Trisin ja Neljäksi kutsutun kouluttajan välillä kipinöi alusta asti.

Tunnelma: Kirjan maailma on synkkä ja väkivaltainen. Ihmisiä kuolee, eikä kenenkään voi oikein luottaa. Toisaalta tarina pulppuaa riemua, jota Tris saa itsensä ja vahvuuksiensa löytämisestä. Myös romanttinen sivujuonne tuo tarinaan kepeyttä.

Tuomio: Outolintu on mielenkiintoinen ja jännittävä dystopia, mutta ei vedä koukuttavuudessa vertoja Nälkäpelille (johon sitä ei voi olla vertaamatta). Väkivaltaisuus voi ahdistaa herkimpiä. Tarina toimii varmasti hyvin valkokankaalla, sillä siinä tapahtuu koko ajan. Elokuvalta voi odottaa rajuja taistelukohtauksia, kiihkeää romantiikkaa ja vahvoja sivuhenkilöitä.

Outolintu-kirja ilmestyi suomeksi tammikuun lopulla. Divergent – Outolintu -elokuva on ensi-illassa 11. huhtikuuta.

Lue huhtikuun Demistä lisää Divergent-elokuvasta! Elokuva-arvio tulee Demi.fihin 27. maaliskuuta.

Kommentoi »