Demi

"Idoli on aina oikeassa" – 5 myyttiä fanittamisesta

"Idoli on aina oikeassa" – 5 myyttiä fanittamisesta
Menikö tunteisiin, kun idoliasi haukuttiin Instagramissa? Näin fanitat ilman turhaa draamaa ja syyllisyyttä.
Julkaistu: 12.12.2016

Myytti 1: Idoli on aina oikeassa

Tuttu tilanne: fanittamasi tyyppi on törttöillyt esimerkiksi nakuilemalla julkisesti, ja koko maailma julistaa: onpa urpo tyyppi. Joudut tietysti puolustelemaan idoliasi, koska et halua muiden luulevan, että fanitat ketään ääliötä. Ennen pitkää huomaat puolustelevasi asioita, joita et ikinä hyväksyisi omilta kavereiltasi. Ehkä ajattelet, että idolisi on eri asia, julkisuus on rankkaa ja hänellä on aina hyvä syy typerille kommenteilleen. Väärin. Vaikka fanittaisit jotakuta, voit silti sanoa, ettet hyväksy kaikkia hänen tekojaan ja sanomisiaan. Välitäthän ystävistäsi ja perheenjäsenistäsikin, vaikka et olisikaan kaikesta samaa mieltä heidän kanssaan. 

Myytti 2: Jos joku ei fanita samaa asiaa, hän on vihollinen

Tietysti ottaa päähän kuulla, jos joku ei pidäkään lempileffastasi tai suosikkibändisi musiikista. Se ei ole kuitenkaan syy ilkeillä heille tai katkaista kaveruutta. Erimielisyydet idoleista voivat mennä tunteisiin, mutta sinulla ei ole silti  oikeutta haukkua ketään. Ärsyyntyessä kannattaa pysähtyä hengittämään ja muistaa, että fanittamasi asian arvo ei vähene, vaikka joku toinen ei pitäisi samasta jutusta. Vaikka fanittaisit intohimoisesti Taylor Swiftiä, sinun ei tarvitse olla Katy Perryn faneja vastaan. Meillä kaikilla on erilaiset mieltymykset, mikä on mahtavaa! Jos kaikki fanittaisivat samaa asiaa, meille jäisi jäljelle vain yksi bändi, jota kaikkien sitten pitäisi kuunnella. 

Myytti 3: Tykkäät idolin tekemistä jutuista = eli tykkäät hänestä

Voitko enää katsella lempileffojasi, jos niiden pääosassa on rikolliseksi epäilty näyttelijä? Kyllä voit. Musiikista, tv-sarjoista, leffoista ja muusta taiteesta voi nauttia, vaikka ei pitäisikään niiden tekijöistä. Jos sinusta tuntuu siltä, että teos ei ole pilalla tekijän paljastuttua urpoksi, voit edelleen fiilistellä sitä. Jossakin biisissä voi olla juuri sinulle sopiva tanssibiitti, mutta laulaja on epämiellyttävä tyyppi. Kannattaa kuitenkin miettiä, missä omat rajasi kulkevat ja haluatko tukea rahallisesti ihmisiä, jotka toimivat mielestäsi väärin. 

Myytti 4: Kaikki, jossa on jotain vikaa, täytyy laittaa boikottiin

Ei välttämättä. Joskus voi tuntua siltä, että kaikessa on jotain vikaa: julkkikset ovat häikäilemättömiä tyrkkyjä, tv-sarjat täynnä seksistisiä vitsejä ja lempibändin fanituotteet epäeettisesti valmistettuja. Voiko mistään enää innostua? On ihan ok laittaa joskus aivot narikkaan ja vain nauttia viihteestä, vaikka tiedostaa sen ongelmakohdat. Kukaan ei ole täydellinen eikä jaksa tehdä joka ikistä valintaansa 100-prosenttisesti arvojensa mukaan. Siitä ei tarvitse kantaa syyllisyyttä. 

Myytti 5: Fanittaminen on vain teinien juttu

Höpö höpö. Fanittaminen on hieno taito, josta kannattaa pitää kiinni koko elämän. Pohjimmiltaanhan se tarkoittaa vain sitä, että pystyy ja haluaa innostua jostain asiasta aivan täysillä, olipa se asia tubettaja, levy, leffa, harrastus tai vaikka urheilulaji. Arki muuttuisi aika harmaaksi, jos joskus ei pysty heittäytymään fiilistelemään juttua, joka herättää paljon kivoja tunteita. 

Lue myös

Kommentoi »