Demi

Hylkää vanhat jouluperinteet

Hylkää vanhat jouluperinteet
Joulukalenteri: Ärsyttääkö kulutusjuhlaksi muuttunut joulu? Unohda turha hössötys ja juhli festivusta.
Julkaistu: 23.12.2014
Selena Gomezilla voisi olla pari sanaa sanottavana, jos hän osallistuisi festivuksen perinteiseen vastoinkäymisten vuodattamiseen.
Festivus on vaihtoehtoinen juhlapyhä, jonka ideana on pilkata joulun kaupallisuutta ja sen mukana tulevia paineita. Juhlapyhän motoksi on muodostunut lausahdus: festivus, meille kaikille muille.
Festivus sai alkunsa helmikuussa vuonna 1966, kun Daniel O’Keefe juhli ensimmäisiä treffejään tulevan vaimonsa kanssa. Myöhemmin Danielin poika Dan O’Keefe, joka työskenteli käsikirjoittajana Seinfeld nimisessä tv-sarjassa, sisällytti perheessä perinteeksi muodostuneen juhlan erääseen sarjan jaksoon. Jakson esittämisen jälkeen juhlapyhä kerrytti suosiota ja sitä alettiin juhlimaan vuotuisesti joulukuun 23. päivänä.
Juhlan tärkein elementti on festivus-salko, joka pystytetään näkyvälle paikalle. Saloksi kelpaa esimerkiksi vanha lampunjalka tai verhotanko. Salkoa ei saa koristella, vaan sen täytyy olla pelkistetty. Lisäksi festivuksen perinteisiin kuuluu, että kaikkia outoja tapahtumia kutsutaan festivuksen ihmeiksi. Jos joku esimerkiksi paljastaa vahingossa kauan varjellun salaisuuden, hän voi julistaa sen festivuksen ihmeeksi.
Festivuksen juhliminen lähtee käyntiin illallisella, jossa pääruoka on perinteisen kaavan mukaan jotakin tuhtia, kuten lihamureketta tai lihapullia ja spagettia. Jälkiruoaksi tarjoillaan karkeilla koristeltua valmiskakkua. Heti, kun ruokailu on aloitettu, ruvetaan vuodattamaan vastoinkäymisiä. Jokainen ruokailija kertoo vuorotellen muille, kuinka on pettynyt vuoden aikana.
Juhlan viimeisenä perinteenä on voimien mittelö. Juhlien isäntä tai emäntä haastaa valitsemansa henkilön painiotteluun tai johonkin muuhun fyysistä kuntoa vaativaan taistoon, kuten kädenvääntöön. Juhla päättyy vasta, kun juhlien järjestäjä on voitettu.
Kommentoi »