Demi

Hurja Henkesi edestä -draama kuristaa kurkkua

Hurja Henkesi edestä -draama kuristaa kurkkua
Arvio: Petri Kotwican jännittävä uutuuselokuva ei sovi herkille katsojille.
Julkaistu: 10.4.2015

Laura Birn tekee vahvan roolityön kanttori Kiiana.

Katso tämä draama, jos et ole... herkkä ja pidät elokuvista, jotka eivät päästä sinua helpolla. Hurjan tarinan alussa kanttori Kiia (Laura Birn) ja hänen pappipuolisonsa Lauri (Eero Aho) kiihdyttävät kohti sairaalaa, sillä Kiian synnytys on käynnistymässä ennen aikojaan. Auto osuu johonkin. Lauri käy ulkona ja sanoo, ettei nähnyt mitään. Sairaalassa Kiia tutustuu Hannaan (Mari Rantasila), jonka mies on jäänyt juuri auton alle. Kuljettaja on ajanut pois paikalta. Pikkuhiljaa henkilöt tajuavat, että heidän kohtalonsa kytkeytyvät yhteen.

Älä odota... armoa. Kun luulee, että on tapahtunut käänne parempaan, henkilöiden tilanne vain pahenee pian. Elokuva pysäyttää ja kuristaa kurkkua. Birn, Aho ja Rantasila näyttelevät täydellä teholla, joten heidän tuskansa tuntuu aidolta. Draama on vielä rankempi kuin ohjaaja Petri Kotwican aiemmat elokuvat, kuten laitoksessa elävistä nuorista kertova Koti-ikävä (2005) ja jännittävä kolmiodraama Musta jää (2007). Kotwica on on myös käsikirjoittanut elokuvan yhdessä Johanna Hartikaisen kanssa ja ammentaa siinä omista kokemuksistaan muutaman vuoden takaisen auto-onnettomuuden jälkeen. Hän nukahti hetkeksi auton rattiin. Kotwica ei osunut kehenkään, mutta jäi miettimään, mitä olisi voinut käydä.

Hurmaannu... korkealta ilmasta kuvatuista otoksista, keväisestä Turusta ja upeista saaristomaisemista. Myös Laura Birnin hahmon klassisen elegantti tyyli kauluspaitoineen, trensseineen ja neuleineen hivelee silmää.

Pohdi... hahmojen valintoja. Kaikki heistä toimivat välillä väärin, mutta kyseenalaisiakin tekoja on joskus helppo ymmärtää.

Valmistaudu... vedenkestävällä ripsivärillä. Järkyttävä elokuva jättää haukkomaan henkeä, ja sen jälkeen on vaikea palata arkeen. Kotwican draama vetoaa tehokkaasti tunteisiin ja herättää samalla tukun moraalisia kysymyksiä, joihin ei ole olemassa oikeita vastauksia.

✰✰✰

K-12 / ensi-illassa 10. huhtikuuta

Kommentoi »