Demi

Herätä kultasi raikkailla pusuilla! Näin taltutat pahanhajuisen hengityksen

Herätä kultasi raikkailla pusuilla! Näin taltutat pahanhajuisen hengityksen
Pahanhajuinen hengityksen kanssa ei tarvitse kärvistellä. Vaiva voi talttua helpostikin, esimerkiksi hammaslankaa käyttämällä.
Julkaistu: 5.10.2016

Miksi hengitys haisee?

Pahanhajuisesta hengityksestä 80 prosenttia aiheutuu hammasmädästä tai ientulehduksista, minkä vuoksi huolellinen suuhygienia on paras keino ehkäistä hajun muodostumista. Seuraavilla muistisäännöillä huolehdit, että suusi voi hyvin ja hengityksesi pysyy raikkaana:

1. Puhdista päivittäin.

Harjaa hampaat kahdesti päivässä fluorihammastahnalla ja puhdista hammasvälit hammaslangalla tai hammasväliharjalla. Voit harjata kevyesti myös kielen pinnan muun suun puhdistuksen yhteydessä hammasharjalla, koska kieli, jonka pinnalla on valkoista katetta, voi myös aiheuttaa hajuhaittoja.

2. Suojaa ksylitolilla.

 Ksylitolipurkka tai –tabletti aterian jälkeen katkaisee happohyökkäyksen ja suojelee hampaita reikiintymiseltä.

3. Käy tarkastuksissa.

Vuosittainen hammastarkastus on hyvää hampaiden hoitoa. Samassa yhteydessä on hyvä poistaa hammaskivi, jonka alle reiät syntyvät.

4. Akuuttitapauksissa mene lääkäriin.

Varaa hammaslääkäriaika, jos ikenistä vuotaa verta tai sinulla on hammassärkyä. Myös tulehdukset nielussa tai poskionteloissa voivat aiheuttaa pahanhajuisen hengityksen. Käy lääkärissä, jos sinulla on pitkään jatkunutta kurkkukipua, särkyä poskipäissä tai nenän tukkoisuutta.

5. Selvitä syy aamuiseen haisuun.

Aamuinen pahanhajuinen hengitys saattaa johtua suun kuivumisesta yön aikana. Näin käy, jos yöllä hengittää suun kautta nenän ollessa tukkoinen. Tukkoisuutta voivat aiheuttaa tulehdukset, allergia tai muusta syystä johtuva nenän limakalvoturvotus. Lääkäri auttaa syyn selvittämisessä.

6. Älä tupakoi.

Tupakointi muuttaa hengityksen hajua ja altistaa pahanhajuisille tulehduksille suussa ja nielussa.
Asiantuntija: nuorisolääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen

Lue myös

Kommentoi »