He ovat paenneet

He ovat paenneet
Ainutlaatuinen road movie
Julkaistu: 11.11.2014

Änkyttävä siviilipalvelusmies Joni (upean luonnollinen Teppo Manner) salamarakastuu lastenkodin ongelmatyttöön Raisaan (karismaattinen Roosa Söderholm). Yhteiskunnan sääntöihin sopeutumaton kaksikko varastaa lastenkodin Volvon ja lähtee pakomatkalle vailla määränpäätä. Kliseisistä aineksista huolimatta J.-P. Valkeapään ohjaama He ovat paenneet on taiteellisesti ansiokas, ainutlaatuinen nuortenelokuva. Ei ihme, että elokuva esitettiin syyskuussa arvostetuilla Toronton elokuvajuhlilla sarjassa, joka esittelee lajityyppien rajoja rikkovia uutuuksia. Raisa ja Joni tuntuvat ensin löytävän pakopaikan luonnosta, jossa yhteiskunnan säännöt eivät päde. Kaksikon onnenhetket on vangittu vinksahtaneen kauniisti kuin eloon heränneessä sadussa. Alun piinaava vaaran tuntu melkein unohtuu, kunnes tapahtuu yllättävä käänne ja tunnelma ja tyylilaji vaihtuvat hetkessä.

Elokuvassa puhutaan vähän. Sen sijaan tarinaa kuljettaa upea kuvakerronta. Raisan ja Jonin onnenhetket on erotettu arkitodellisuudesta järjettömän hienoilla musiikkivideomaisilla efekteillä, joita säestää klassinen musiikki. Pääosapari on loistava vaativissa ensirooleissaan. He ovat paenneet ei tuputa opetusta tai kalastele kyyneleitä. Silti siitä jää vaikuttunut olo, ja elokuva askarruttaa mieltä pitkään. Loppupuolen yllättävän raakuudeen vuoksi sitä ei voi suositella herkimmille.

Lisää road movie -löytöjä

  • Thelma ja Louise (1991) -elokuvassa ystävykset matkaavat autolla halki Yhdysvaltojen ja joutuvat pahaan pulaan. Brad Pitt teki leffan sivuosassa läpimurtoroolinsa.
  • Matkalla (2012) sijoittuu 1950-luvun Amerikkaan ja seuraa kolmen hipsterikaveruksen rappiollista automatkaa. Se perustuu Jack Kerouacin menestyskirjaan.
  • Easy Rider – matkalla (1969) on road movie -genren äiti. Se kertoo kaveruksista, jotka haaveilevat vapaudesta ja reissaavat sen toivossa halki Yhdysvaltojen.
Kommentoi »