Demi

Hämmentääkö oma sukupuoli?

Hämmentääkö oma sukupuoli?
Kaikille ei ole selvää, onko tyttö, poika vai jotain muuta. Nämä termit auttavat pohdinnoissa. Lue myös heinäkuun Demistä transpojan tositarina.
Julkaistu: 17.6.2014
Transsukupuolinen henkilö kokee olevansa toista sukupuolta kuin miksi hänet on syntyessään määritelty. Esimerkiksi transnainen on määritelty mieheksi mutta kokee olevansa nainen. Naiseksi määritelty henkilö, joka on todellisuudessa mies, on transmies. Jotkut sukupuolenkorjauksen läpikäyneet ihmiset eivät halua, että heistä käytetään transalkuisia sanoja. He tuntevat olevansa yksinkertaisesti naisia tai miehiä.
Transgender kokee olevansa jotain miehen tai naisen väliltä tai ei ehkä kumpaakaan. Myös transgender-ihmiset voivat kaivata sukupuolenkorjaushoitoja. Jotkut käyttävät hieman samassa merkityksessä termiä muunsukupuolinen.
Cissukupuolinen henkilö tuntee olevansa sitä sukupuolta, johon hänet on syntyessään määritelty. Suurin osa kaikista ihmisistä on cis-sukupuolisia.
Transvestiitti haluaa välillä eläytyä toisen sukupuolen rooliin. Transvestiitti on esimerkiksi mies, joka tahtoo aika ajoin pukeutua naiseksi. Myös nainen voi olla transvestiitti. Monet puhuvat mieluiten ristiinpukeutumisesta.
Intersukupuolisen ihmisen keho ei ole selkeästi tytön eikä pojan. Intersukupuolisuuden muotoja ja syitä on useita. Ulospäin ihminen saattaa esimerkiksi näyttää pojalta, mutta hänellä on naisen sisäiset sukupuolielimet, kuten munasarjat. Intersukupuoliset voivat kokea olevansa ruumiistaan riippumatta naisia, miehiä, jotain siltä väliltä tai nimenomaan intersukupuolisia.
Aseksuaalisuus. Aseksuaalisuus tarkoittaa seksuaalisen kiinnostuksen tai halun puutetta. Se ei ole seksuaalinen suuntautuminen. Aseksuaalinen ihminen voi kokea emotionaalista vetovoimaa mihin sukupuoleen tahansa ja näin olla esimerkiksi hetero, homo, lesbo tai bi.
MIETI TÄTÄ: Yhdenvertaisuus tarkoittaa, että olemme samanarvoisia riippumatta ominaisuuksistamme, taustastamme tai kyvyistämme.  Se on eri asia kuin suvaitsevaisuus, joka viittaa siihen, että joillakin meistä olisi oikeus päättää, ovatko erilaiset ihmiset hyväksyttäviä vai eivät. Kenelläkään ei ole oikeutta asettua toisen yläpuolelle ja määrittää, ketä suvaitaan ja ketä ei

Lue myös heinäkuun Demistä transpojan tositarina.

1 kommentti