Demi

"Haluan olla maailman huippu"

"Haluan olla maailman huippu"
Kestävyysjuoksija Alisa Vainio, 18, haluaa olla yksi maailman parhaista. Lue, miten sinäkin voit saavuttaa unelmasi.
Julkaistu: 4.4.2016

”Aluksi, kun en vielä harjoitellut näin tosissani, saattoi tuntua siltä, että treeni vei aikaa muulta elämältä. Nyt tuntuu, että kaikki muu paitsi treenaaminen on turhaa. Haluaisin vain juosta. Joudun harjoittelemaan vähemmän kuin haluaisin, koska käyn lukiota ja välillä on pakko pitää lepopäiviäkin, jotta kroppa palautuu. Tavallisena viikkona minulla on kahdet treenit päivässä, yhtenä päivänä vain yhdet. Harjoitus kestää kerrallaan tunnista kahteen.

Minun ei ole yleensä vaikeaa saada itseäni lähtemään treeneihin. Ajattelen, että jokainen treeni vie minua lähemmäs tavoitettani. Jos taas olen väsynyt enkä jaksa juosta, minun pitää keskittyä huilaamiseen, ei mihinkään muuhun. Elämäni on ehkä erilaista kuin jollain muulla 18-vuotiaalla, mutta koen, että minulle jää ihan tarpeeksi vapaa-aikaa. En kaipaa muita harrastuksia. Myös parhaat kaverini ovat juoksijoita, joten he ymmärtävät valintani. Maajoukkueleireillä ja kisoissa käyminen on parasta, koska niiden aikana pääsee treenaamaan yhdessä kavereiden kanssa.

Aiemmin pelasin jääkiekkoa, ja juoksu oli minulle vain harjoitteluani tukeva laji. Olin juoksussa haastajan asemassa. Muut ikäiseni olivat minua kovempia. Kun rupesin juoksemaan enemmän, se alkoi pikkuhiljaa tuntua omalta. Olen harrastanut myös taitoluistelua, jääpalloa, jalkapalloa, pikaluistelua, telinevoimistelua sekä salibandya. Nykyisin juoksu tuottaa minulle enemmän mielihyvää kuin mikään muu. En tiedä miksi. Moni sanoo, että olen luontainen juoksija. Haaveilen, että pääsisin tilanteeseen, jossa voisin keskittyä vain harjoitteluun, lepäämiseen ja ravintoon.

Nuorempana epäilin itseäni usein ennen tärkeää peliä tai kilpailua, mutta nykyään luotan juoksuuni ja työn tuomaan tulokseen. Odotan innolla, että pääsen puskemaan itseni äärirajoille. Haluan olla yhtä hyvä kuin maailman kärkijuoksijat.

En ole joutunut kuulemaan epäilyjä alavalinnastani. En kauheasti seuraa, mitä minusta kirjoitetaan mediassa, vaan keskityn omaan juttuuni. Lähipiirini on aina kannustanut minua, eikä kukaan ole ainakaan päin naamaa uskaltanut tulla sanomaan mitään negatiivista.

Unelmia kannattaa tavoitella, vaikka se vaatisi aikaa ja vaivaa. Jos tekee paljon töitä jonkin asian eteen, kyllä se loppujen lopuksi palkitaan tavalla tai toisella.”

Alisan vinkit unelmien tavoitteluun:

  1. Mieti, millaisista asioista innostut eniten. Kun pelasin joukkueessa, huomasin, etten aina iloinnut joukkuetoverin onnistumisesta. Siitä tiesin, että olen yksilölajin urheilija.
  2. Anna varmuuden löytyä pikku­hiljaa. En muista erityistä hetkeä, jona olisin tajunnut, että haluan juoksijaksi. Silti tunnen sen jokaisissa treeneissä. Jos jätän treenit väliin, päivä on pilalla.
  3. Oma juttu antaa voimaa myös rankkoina hetkinä.  Välillä juostessa on kuin kantaisin selässäni tiilikasaa, mutta kun juoksu kulkee, tunnen itseni suuremmaksi ja vahvemmaksi kuin oikeasti olen.

Lue myös:

Kommentoi »