Demi

Gynekologin vastaanotolla

Gynekologin vastaanotolla
Jännittääkö ensimmäinen gynekologikäynti? Demi testasi, mitä gynekologin vastaanotolla tapahtuu.
Julkaistu: 17.6.2013

Mitä gynekologin vastaanotolla tapahtuu?

"Aluksi gynekologi kyselee terveydestäni, kuten siitä, onko kuukautiskiertoni säännöllinen ja syönkö ehkäisypillereitä. Vaikka en ole ensikertalainen, minua jännittää, kun riisun housuni ja asetan jalkani telineisiin. Lääkäri kehottaa hengittelemään rauhallisesti, jotta tutkimus tuntuisi mukavammalta. Onneksi hän selittää koko ajan mitä tekee. Aluksi gynekologi tunnustelee sukupuolielimet ulkoisesti sormin. Sitten hän tutkii varovasti emättimen, munasarjat ja kohdunsuun kahden sormen avulla. Samalla hän painelee toisella kädellä alavatsaani. Seuraavaksi gynekologi pujottaa emättimeen ankannokkaa muistuttavan spekulan eli tähystimen. Hän ottaa kohdusta lastan ja pienen harjan avulla solunäytteet papakoetta varten. Toimenpide tuntuu pienenä vihlaisuna ja on nopeasti ohi. Viimeiseksi lääkäri tutkii rintani käsin. Käyntiin menee alle puoli tuntia."

Kenen kannattaa mennä?

Ensimmäinen kohdunkaulansyöpää seulova papakoe on hyvä varata terveyskeskuksesta pari vuotta ensimmäisen yhdyntäkerran jälkeen. Tarkastus on tarpeen muutaman vuoden välein ja aina silloin, jos kärsii oudoista vuodoista, alavatsakivuista tai epäilee seksitautia.

Miten valmistautua?

Kirjoita lapulle mieltä askarruttavat kysymykset, etteivät ne unohdu. Muuten käyntiin ei tarvitse valmistautua, eikä tutkimus vaadi vaikkapa alapään sheivausta.

Vinkki ensikertalaiselle

Kerro, että tutkimus jännittää. Lääkäri osaa auttaa sinua rentoutumaan.

Lue myös

Kommentoi »