Demi

Etkö halua olla ikuinen sivustaseuraaja? Näin vaihdat rooliasi porukassa

Etkö halua olla ikuinen sivustaseuraaja? Näin vaihdat rooliasi porukassa
Joskus päätyy porukassa rooliin, jossa ei ole oma itsensä. Kun opit ymmärtämään sisäistä laumaeläintäsi, pärjäät tilanteissa paremmin.
Julkaistu: 14.12.2015

Divergent-elokuvassa sisarukset Tris (Shailene Woodley) ja Caleb (Ansel Elgort) eivät viihdy omassa osastossaan vaatimattomina. 

Miksi porukassa muodostuu roolijako?

Selitys on yllättävän eläimellinen. Sisälläsi asuu yhä pieni simpanssi. Savannilla selviytyy, kun osa simpanssilaumasta keskittyy ruuan hankkimiseen ja osa hoitaa poikasia. Samat eloonjäämisen lait pätevät ihmisiin, ja siksi ryhmässä on erilaisia rooleja.

Eihän porukka saisi mitään aikaiseksi, ellei yksi keksisi ideoita, toinen tekisi päätöksiä ja kolmas huolehtisi käytännön toteutuksesta.

Miten roolit valikoituvat?

Ensitapaaminen on tärkeä. Kun uusi harrastusryhmä tapaa ensimmäistä kertaa, kaikkia jännittää ja voi olla vaikea keksiä puhuttavaa. Vähitellen yksi alkaa kysellä muiden nimiä ja toinen jakaa ohjaajan kanssa varusteita. Pian jokainen löytää paikkansa, ja porukkaan muodostuu työnjako.

Tietyt roolit ovat universaaleja. Yksi ryhtyy sovittelijaksi, kun haastaja alkaa kiistellä Mikael Gabrielin tukkamallin tyylikkyydestä. Järjestäjätyyppi kirjoittaa ihanaa tyttöjeniltaa varten ostoslistan tai hankkii yhteisen synttärilahjan. Yhdestä taas tulee lauman pomo, joka päättää, mihin kahvilaan mennään hyppytunnilla. Tarkkailija seuraa tilannetta sivummalta ja myötäilee muiden ideoita.

Ihmisen on helpointa omaksua rooli, joka on entuudestaan tuttu. Kun koulussa tehdään ryhmätyötä, partiojohtaja alkaa usein jaella työtehtäviä ja muusikko heitellä luovia ideoita. Se on ihan ok, jos tässä roolissa viihtyy.

Miksi käyttäydyn eri lailla eri seurassa?

Luokkakaverit eivät välttämättä tunnistaisi tyyppiä, joka olet bänditreeneissä. Jokainen ottaa eri rooleja eri tilanteissa. Rooleja jaetaan tosielämässäkin hieman samaan tapaan kuin näytelmäharjoituksissa, ja joskus siihen vaikuttaa myös sattuma.

Koska porukkaan ei mahdu kovin montaa järjestäjää tai sovittelijaa, saatat päätyä johonkin rooliin vain siksi, että se on vielä nappaamatta. Niin käy etenkin silloin, kun liityt uutena tyyppinä esimerkiksi joukkueeseen tai kaveripiiriin.

Mitä jos olen kyllästynyt rooliini?

Kun porukan roolijako on ehtinyt vakiintua, kunkin odotetaan käyttäytyvän tutun roolin mukaan. Jos hiljainen sivustaseuraaja aloittaa yhtäkkiä spontaanin stand up -esityksen, muut hämmentyvät ja omaa käytöstä saattaa joutua puolustelemaan. Ei silti kannata luovuttaa, vaan kokeilla rohkeasti erilaisia rooleja. Jos joudut esittämään muuta kuin olet, saatat tuntea olosi ulkopuoliseksi.

Jos olet kyllästynyt iänikuiseen rooliisi, helpointa on kokeilla roolinvaihtoa uudessa porukassa. Päätä, että uudessa harrastusporukassa tai valinnaiskurssilla päästät sisäisen johtajasi valloilleen. Kun saat hyväksyntää uudelle roolillesi, uskallat väläytellä sitä myös niille, joiden mielikuva sinusta on jämähtänyt menneisyyteen.

Lue myös

Kommentoi »