Demi

Et ole yksin

Et ole yksin
Yksinäisenä tuntuu siltä, että kaikilla muilla on ystäviä. Se ei ole totta, sillä joka kolmas nuorista tuntee olevansa yksin. Parhaimmillaan yksinäisyys voi sysätä sinut uuden ajan alkuun.
Julkaistu: 25.4.2013

Yksin yhdessä

Tulen yksinäiseksi, kun olen kaveriporukassa, jossa minua ei huomioida. Silloin tuntuu, etten kuulu omaan porukkaan millään lailla. ◆ stereohearts

Suurenkin kaverijoukon keskellä voi tuntua siltä, että on yksin. Tunne ei ole harvinainen, sillä Kansallisen nuorisotutkimuksen mukaan kolmannes 15–19-vuotiaista tuntee itsensä yksinäiseksi. On tavallista, että elämässä on vaiheita, jolloin ei ole sydänystävää, jonka kanssa voisi jakaa syvimmät ajatuksensa. Esimerkiksi pikkukaupungissa kavereissa ei välttämättä ole valinnanvaraa. Lapsuudenkaverin etääntyessä tai luokkakaverien vaihtuessa saatat viettää aikaa porukassa, johon et tunne kuuluvasi. Se on osa elämää.

Usein viimeistään uudessa opiskelupaikassa päädyt joukkoon, jossa muut ovat kiinnostuneet samoista asioista kuin sinä, ja silloin löytyy usein myös sydänystävä. Ulkopuolisuuden tunne voi muodostua myös pikkuhiljaa. Muutut koko ajan ja innostut ehkä asioista, joista nykyiset kaverisi eivät ole kiinnostuneita. Silloin saatat etääntyä heistä huomaamattasi. Jotkut ihmiset ovat vierailijoita elämän varrella, eikä kaikkien kaveruudesta voi eikä tarvitse pitää kiinni. Kun teet asioita, jotka ovat lähellä sydäntäsi, tutustut vähitellen uusiin tyyppeihin. Nuorisovaltuustoissa, ruuanlaittokerhossa tai futisjoukkueessa on taatusti ihmisiä, joiden kanssa sinulla voisi natsata. Kaikilla ei tarvitse olla tiivistä, isoa ystäväpiiriä. Täydellinen kaveriporukka on osittain tv-sarjojen luoma haavekuva.

Yksin perheessä

Olen kotona yksinäinen, koska äiti vain tiuskii minulle. ◆ heaven^

Kotona voi olla yksinäinen olo esimerkiksi silloin, jos vanhemmat eivät ymmärrä tulevaisuuden haaveitasi tai vaikkapa paheksuvat kaverivalintojasi. Saattaa tuntua, että vanhemmilla ei ole pienintäkään käsitystä siitä, millainen sinä todellisuudessa olet. Vanhempien tehtävä on olla kiinnostunut. On väärin, jos kukaan kotona ei kuuntele sinua, ja silloin kannattaa etsiä luotettava aikuinen kodin ulkopuolelta. Sinun ei tarvitse kertoa vanhemmille suurimpia salaisuuksiasi, mutta pienten arkisten asioiden jakaminen voi avata keskusteluyhteyden ja parantaa luottamusta välillänne. Kaikkien on helpompi olla, jos yritätte tulla toisianne vastaan. Tehkää pieniä asioita yhdessä: lähtekää vaikka kävelylenkille tai laittakaa ruokaa ja jutelkaa niitä näitä samalla. Alku voi olla kankeaa, mutta osoita, että haluat antaa vanhemmillesi mahdollisuuden.

Aina yksin

Tunnen itseni yksinäiseksi melkein joka päivä, koska olen ujo. ◆ PAAVOPESUSIENI^^

Kaikki vanhat kaverit ovat joko muuttaneet pois, vaihtaneet koulua tai siirtyneet toiseen kaveriporukkaan, joten olen nyt ihan yksin. ◆ MsJackson

Usein yksinäisyyden tunne ilmestyy uudessa elämäntilanteessa esimerkiksi muuton tai koulun vaihtamisen jälkeen. Yksinäisyys voi olla niin tukahduttavaa, että se tuntuu puristuksena rinnassa. Ulospäin se ei välttämättä näy, eivätkä muut välttämättä hoksaa, että kaipaisit juttuseuraa. Vaikka siis rinnassa kuinka painaisi, mene juttelemaan ihmisille. Moikkaaminen ja pari sanaa ovat ihan hyvä alku. Uusiin ihmisiin tutustuminen tuntuu sitä vaikeammalta, mitä kauemmin yksinäisyys jatkuu. Ujolle netti voi olla helppo tapa saada kavereita. Uuden harrastuksen aloittaminen on myös hyvä keino löytää kiinnostavia tyyppejä, mutta muutos ei tapahdu yhdessä yössä. Olo voi aluksi olla entistä yksinäisempi, jos muut porukassa tuntevat ennestään. Ystävyys syntyy luottamuksesta, ja sen rakentaminen voi kestää jonkin aikaa.

Yksinäisyyteen vetäytyminen voi myös olla merkki masennuksesta, johon voi ja kannattaa hakea apua. Se että jaat yksinäisyytesi kertomalla siitä jollekulle, on ensimmäinen askel uutta kohti. Yksinäisyys riipaisee myös silloin, kun kaipaat omaa kultaa. Älä kuitenkaan käperry ajatukseen siitä, että sinulta puuttuu jotain. Yritä mieluummin nauttia niistä ihanista asioista, joita sinulla jo on: kavereista, harrastuksista, musiikista, kirjoista tai lemmikistä. Kun kavereita ei pyöri ympärillä, on hieno tilaisuus opetella tuntemaan itsensä ja pitämään itsestään. Kun on sinut itsensä kanssa, on myös helpompi löytää ystäviä. Mieti, mistä sinä oikeasti pidät. Uskaltaudu yksin elokuviin. Minkä leffan valitset, kun kenenkään muun mielipiteitä ei tarvitse ottaa huomioon?

Yksin muttei yksinäinen

Kaikki ovat taatusti joskus yksin, mutta yksinolo ja yksinäisyys ovat eri asioita. Kun opettelet olemaan yksin ja hallitsemaan yksinäisyyden tunnetta, yksinäisyys ei pääse yllättämään sinua. Yksinolo on tärkeää omaa aikaa, nauti siis siitä. Älä istahda tietokoneen äärelle chattailemaan kotiin tultuasi äläkä soita kaverille, vaan pyhitä koko ilta vain itsellesi: lue kirjaa, kuuntele musaa, tee ruokaa, käy lenkillä tai ompele vaikka hame.

Jos yksinäisyys ahdistaa jatkuvasti, hae apua. Asiantuntijoiden yhteystiedot löytyvät osoitteesta http://www.demi.fi/apua.

Juttua varten haastateltiin Nuorten Kriisipisteen vastaavaa kriisityöntekijää Katja Laamasta

Tunne ulkopuolelle jäämisestä voi olla myös vain tunne.

Kommentoi »