Demi

"En uskaltanut poistua kotoa" – tubettajat kertovat, milloin fanien käytös menee överiksi

"En uskaltanut poistua kotoa" – tubettajat kertovat, milloin fanien käytös menee överiksi
Tubettajista on tullut supertähtiä, joita seurataan kaduille ja jopa kotiovelle. Se ei ole koskaan ok.
Julkaistu: 21.9.2016

Kuvittele, että olet viettämässä päivää kaupungilla, kun sinun täytyy käydä vessassa. Wc-kopissa huomaat, että kolmekymmentä ihmistä on seurannut sinua sisälle. He alkavat potkia ja hakata vessanovea ja vääntävät kahvaa. Pyydät ihmisiä jättämään sinut rauhaan, mutta he siirtyvät vain ulko-ovelle odottamaan, että tulet ulos. Tajuat, että olet jumissa.

Kuulostaa hurjalta esimerkiltä koulukiusaamisesta, mutta todellisuudessa episodi on yksi merkki YouTube-tähti Deatan eli Mikael Hertellin ja hänen faniensa kohtaamisesta. Tähän on tultava loppu -videolla Mikael puhuu siitä, miten tubettajien yksityisyyttä loukataan ja heitä jopa ahdistellaan.

"Tämä on mennyt ihan yli. Nykyään minua ahdistaa, jos joku tulee puhumaan minulle kadulla. Ennen oli kivaa, että katsojat tulivat juttelemaan. Se on kääntynyt stalkkaamiseksi", Mikael sanoo videolla.

Moni tunnettu tubettaja yhtyy kommenttiboksissa Mikaelin ajatuksiin. "Itselleni on myös aiheutunut ahdistusta kyseisten tapausten takia. Porukan on hyvä tietää, missä raja menee", kirjoittaa pelivideoista tunnettu Lakko. Aiheesta ovat puhuneet myös esimerkiksi Eerika Haikonen ja Mansikkka-kanavan Maiju.

"Kerran olin lähdössä kiireessä kotoa, kun ovikelloa alettiin pimpottaa. Pimpottelu jatkui aika kauan. Se oli kauheaa, olin ihan paniikissa. Sitten soiteltiin vuoroin ovipuhelimella ja taas ovikelloa. En uskaltanut lähteä kotoa", Maiju sanoo Älä tule ovelle -videollaan.

Tubettajista on muutamassa vuodessa tullut näyttelijöiden ja muusikoiden kaltaisia superjulkkiksia. Mutta siinä missä vaikkapa Robinin kotiosoitetta voi olla hankala selvittää, tubettajat näyttävät videoillaan yleensä kotikatuaan, asuntoaan ja joskus kavereidenkin koteja. Sen seurauksena yhä useampi fani luulee, että on ok mennä piipahtamaan lempitubettajan kotiovella tai seurata tätä paikkoihin, joissa tubettaja yleensä käy. Tubekulttuuriin  aitous ja avoimuus on alkanut kääntyä tekijöitään vastaan.

Really starting to lose my patience with people just turning up at our house & peering in or ringing our bell 😔 makes me hate my house! 😢

— Zoë (@Zoella) 28. joulukuuta 2015

Moni kommentoi esimerkiksi Mikaelin videoon sanomalla, että jos julkisuus ei kiinnosta, jätä videot tekemättä. Se on naurettavaa. Mistä lähtien videoiden postaaminen nettiin on tarkoittanut sitä, että niiden tekijää saa kohdella, miten haluaa?

Kerrataanpa jälleen: tubettajat ovat ihan tavallisia ihmisiä. He tekevät kanavilleen sisältöä siksi, että he haluavat viihdyttää, naurattaa ja herättää ajatuksia. Tubettaminen on intohimo, ja julkisuus on sen usein ei-toivottu sivutuote. Kannustavat kommentit ja kasvava tilaajamäärä kertovat siitä, että videot tuottavat jollekulle muullekin iloa. 

Jos omasta YouTube-idolista välittää oikeasti, on väkisin vaadittua yhteisselfietä tai nimmaria tärkeämpää kunnioittaa hänen yksityisyyttään. Seuraajien ja tubettajien tapaamisille on aikansa ja paikkansa, ja niitä kutsutaan meet & greeteiksi.

Lue myös

Kommentoi »