Demi

Emma Watson: "Feminismi ei tarkoita miesvihaa"

Emma Watson: "Feminismi ei tarkoita miesvihaa"
Puheenaihe: Emma Watson mursi feminismiin liittyviä väärinkäsityksiä YK:n tapahtumassa. Listasimme puheen tärkeimmät tärpit.
Julkaistu: 23.9.2014

Emma Watson ja YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon New Yorkissa YK:n kokouksessa.

YK:n tasa-arvojärjestön Un Womenin hyvän tahdon lähettiläs Emma Watson käynnisti viikonloppuna maailmanlaajuisen HeForShe-kampanjan. Sen tarkoituksena on edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa värväämällä 100 000 miestä mukaan solidaarisuustalkoisiin. Vaikuttavassa puheenvuorossaan Emma nosti esiin muun muassa nämä asiat.

1. Feminisimi ei tarkoita, että vihaa miehiä

"Minut valittiin tehtävään kuusi kuukautta sitten. Mitä enemmän olen puhunut feminismistä, sitä paremmin olen tajunnut, että naisten oikeuksien puolustamista pidetään liian usein synonyyminä miesvihalle. Yhdestä asiasta olen varma: sen täytyy loppua.

Tiedoksi: feminismi tarkoittaa uskoa siihen, että miehillä ja naisilla tulisi olla yhtäläiset oikeudet ja mahdollisuudet. Se on teoria poliittisesta, taloudellisesta ja sosiaalisesta tasa-arvosta sukupuolten välillä. Aloin kyseenalaistaa sukupuoleen liittyviä oletuksia kauan sitten."

2. Miehet mukaan

"Miehet, sukupuolten välinen tasa-arvo on myös teidän asianne. Olen nähnyt, miten isäni roolia vanhempana on vähätelty yhteiskunnassa, vaikka lapsena tarvitsin häntä yhtä paljon kuin äitiäni. Olen nähnyt nuorten miesten kärsivän mielenterveysongelmista, eivätkä he ole uskaltaneet hakea apua, koska he kuvittelevat sen tekevän heistä vähemmän miehekkäitä.

[...] Olen nähnyt, että miehet ovat herkkiä ja epävarmoja itsestään, koska mielikuva menestyvästä miehestä on niin vääristynyt. Miehilläkään ei ole tasa-arvon tuomia etuja."

3. Meidän täytyy toimia heti

"Epäilyksen hetkellä olen kysynyt itseltäni tiukasti: Jos minä en tee tätä, kuka sitten? Jos ei nyt, niin koska? Jos sinulla on samanlaisia epäilyksiä, toivon, että sanoistani on sinulle apua.

Tosiasia on, että jos emme tee mitään, kestää 75 vuotta ja olen lähes 100-vuotias ennen kuin naiset saavat samasta työstä yhtä paljon palkkaa kuin miehet. 15,5 miljoonaa tyttöä tulee seuraavien 16 vuoden aikana menemään naimisiin alaikäisinä, ja tätä menoa kaikki maaseudulla asuvat afrikkalaistytöt eivät saa toisen asteen koulutusta ennen vuotta 2086."

Koko puhe:

Keskustele feminismistä Demi.fissä:

1 kommentti