Elysium

Elysium
Valjuksi jäävä elokuva tulevaisuuden kauhuyhteiskunnasta.
Julkaistu: 2.9.2013
Eletään vuotta 2154. Rikkaat ovat rakentaneet avaruusaseman nimeltä Elysium ja muuttaneet pakoon ylikansoittunutta, saasteiden turmelemaan maapalloa. Köyhät ovat jääneet taistelemaan eloonjäännistä droidien vartioimaan Maahan.
Max (Matt Damon) on entinen rikollinen, joka on saanut työpaikan droideja valmistavasta tehtaasta. Onnettomuuden seurauksena hänelle jää viisi päivää elinaikaa, ellei Max löydä keinoa matkustaa Elysiumissa sijaitsevaan medipalkoon, laitteeseen, joka parantaa kaikki sairaudet. Niinpä Max päätyy vaaralliselle matkalle yhdessä lapsuuden ihastuksensa Freyn (Alice Braga) ja tämän sairaan tyttären kanssa.
Elysiumin alkuasetelma on kiinnostava - se ottaa kantaa eriarvoistumiseen, maahanmuuttoon ja terveydenhuoltoon. Elokuvan ongelma ehkä onkin se, että se yrittää käsitellä liian monia asioita yhdessä elokuvassa. Harmillisen ennalta-arvattavan juonen takia viimeistään puoli tuntia ennen elokuvan päättymistä katsoja arvaa, miten kaikki tulee päättymään, eikä dramaattisen viimeisen taistelun lopputulos yllätä ketään. Myös Maxin ja Freyn suhdetta kuvataan vain pintapuolisesti, vaikka se on yksi juonen oleellisimpia käänteitä. Dialogi on keinotekoista ja suurimman osan leffasta hahmot joko karjuvat tai kiroilevat. Nenäliinat voi siis huoletta jättää kotiin.
Medusan sinetti -leffan (2007) jälkeen Matt Damon on nähty lähinnä kiltin perheenisän roolissa. Siksi yllätti, että hänet oli valittu kaljupäiseksi ja tatuoituduksi tappajaksi. Alkukankeuden jälkeen Matt kuitenkin osoittautuu elokuvan kantavaksi voimaksi. Katsojan on helppo sympata tavallista ja epäonnista Maxia, joka ajautuu sattumalta sankariksi.
Näyttelijät: Matt Damon, Jodie Foster, Sharlto Copley, Alice Braga, Diego Luna, William Fichtner ja Wagner Moura. Elysium elokuvateattereissa nyt. K-16.
Kommentoi »