Demi

Elokuva kuin elämä

Elokuva kuin elämä
Tositapahtumiin pohjautuva elokuvatrilogia etenee kuin elämä, ja siksi se on niin hieno. Katsoimme Rakkautta ennen keskiyötä.
Julkaistu: 2.8.2013

Rakkautta ennen keskiyötä on saanut ylistäviä arvioita kaikkialla ja se valittiin jo alkuvuoden parhaaksi elokuvaksi kriitikkojen äänestyksessä. Elokuvassa nelikymppinen pariskunta viettää lomapäivää Kreikassa ja puhuu elämästään. Mikä siinä oikein kiehtoo?

Iso osa elokuvan viehätystä on reaaliaikainen elämys, vähän kuin suora lähetys. Kolmen elokuvan sarjan ensimmäinen, Rakkautta ennen aamua (1995), kertoo nuorista Jessestä (Ethan Hawke) ja Celinestä (Julie Delpy), jotka tapaavat junassa ja viettävät taianomaisen yön Wienissä. Elokuva on pakahduttavan ihana ja romanttinen (myönnetään: joistakuista myös haukotuttava, mutta kaikkia ei voi miellyttää).

Yhdeksän vuotta ensimmäisen osan jälkeen elokuvan fanit kohahtivat: Jessen ja Celinen tarina jatkuu! Nyt pari kohtaa aikuisina Pariisissa elokuvassa Rakkautta ennen auringonlaskua (2004). Onko taika jäljellä? En kuvitellut, että yhdeksän vuotta myöhemmin saisin tavata Celinen ja Jessen, vanhat ystäväni, vielä uudestaan. Näyttelijät ovat vanhentuneet ja aikaa on kulunut, mutta ihmiset ovat samoja. Paitsi että ajan kuluminen tekee hahmoista riipaisevan todellisia, myös itse elokuvat jäljittelevät ajankulua, kun ne kuvaavat vain yhden iltapäivän, illan tai yön tapahtumia. Ne ovat melkein kuin elämää.

Jos siis haluat todella ymmärtää, miksi Rakkautta ennen keskiyötä -elokuvaa hehkutetaan, katso ihana Rakkautta ennen aamua. Odota hetki tai mielellään vuosia. Katso sitten kirpeä Rakkautta ennen auringonlaskua auringonlaskua. Odota taas. Kun sitten katsot Rakkautta ennen keskiyötä -elokuvan, olet mukana.

Jotta kaikki olisi vielä täydellisempää, ensimmäinen elokuva perustuu ohjaaja Richard Linklaterin muistoille. Hän tapasi Amy-nimisen tytön ja vietti hänen kanssaan yön Philadelphiassa. Ennen viimeistä elokuvaa Richard päätti löytää Amyn. Selvisi, että Amy oli kuollut vuosia aiemmin auto-onnettomuudessa. Siksi viimeinen elokuvista on omistettu Amylle.

Rakkautta ennen keskiyötä ensi-illassa 2.8.

Kommentoi »