Demi

Elämäsi parhaat festarit – sisäpiirin vinkit Weekendiin ja muille musafestareille

Elämäsi parhaat festarit – sisäpiirin vinkit Weekendiin ja muille musafestareille
Tanssi jalkasi kipeiksi, pakkaa mukaan kaikista tärkeimmät asiat, flirttaile vessajonossa ja löydä oikotie sinne, missä tapahtuu. Näin teet kesän festareista ikimuistoiset.
Julkaistu: 5.8.2016

Weekend Festivalia juhlitaan Helsingissä 5.-6. elokuuta.

1. Näin pääset alueelle nopeasti

Saavu portille pari tuntia ennen kuin ensimmäinen esiintyjä aloittaa, niin vältät ruuhkahuipun. Esimerkiksi Weekend Festivalilla sisään pääsee noin 10 000 ihmistä tunnissa, mutta jonottajia voi olla nelinkertainen määrä.

Muista! Jonotusmatematiikka on aika simppeliä: mitä enemmän yleisöllä on tavaraa, sitä kauemmin järjestysmiehillä kestää tarkistaa kaikkien laukut. Lue jo kotona ohjeet siihen, mitä saa ottaa mukaan, äläkä pakkaa mitään kiellettyä tai turhaa.

Säästät aikaa, kun luet festarin FAQ-ohjeet ja tutustut karttaan etukäteen. Lähes joka festarilla on oma maksuton sovellus, josta löytyy tärkeää infoa, kuten kartta, ohjelma ja kojut.

2. Ehdi eturiviin ensimmäisenä

Haluatko nähdä artistin kosketusetäisyydeltä? Ainoa tapa taata eturivin paikka on mennä odottamaan jo tuntia ennen keikan alkua.

Jos myöhästyit, raivaa tiesi kohti eturiviä yleisön ulkoreunoja pitkin. Kun olet noin kymmenen metrin päässä lavasta, hivuttaudu ensi sivusuuntaan ja sitten eteen. On mahdoton tehtävä tunkea keskeltä yleisömassan läpi – ainakaan ilman paheksuvia katseita. Tuuppiminen saattaa hermostuttaa väsyneet festarijuhlijat etenkin loppuillasta.

3. Etene sulavasti tungoksessa

Pidä kädessäsi vesimukia, sillä ihmiset väistävät automaattisesti mahdollista läikyttäjää. Kulje hartia edellä siten, että juomaa pitelevä käsi on edellä. Kulje korkeintaan parittain, sillä ison kaveriporukan muodostama letka tukkii kulkuväylän muilta. 

4. Tee keikasta elämys

Yleensä kaiuttimet suunnataan keskelle kenttää. Paras musiikkielämys syntyy, kun seisot noin 10–15 metrin päässä lavasta alueen keskikohdassa. Siitä näet myös lavashow’n parhaiten.

Jos keikassa tärkeintä on musiikin kuuleminen, älä mene eturiviin. Silloin kuulet yleensä musiikin toispuoleisesti ja aivan liian lujaa.

Kuulo on festareilla kovalla koetuksella. Äänenvoimakkuus voi nousta keikoilla jopa 120 desibeliin, kun ihmiset huutavat musiikin mukana. Yli sadan desibelin melussa saisi oleskella ilman suojaa vain muutaman minuutin kerrallaan.

Käytä korvatulppia, jolloin et saa tinnitusta tai heikentynyttä kuuloa. Pakkaa korvatulppia mukaan laukkuun, sillä voi olla, että ne ovat festareiden myyntipisteissä loppu.

5. Vältä vessajonot

Tarkista festarialueen kartasta vessapaikat ja valikoi vessoista se, jonka luona on käynnissä iso keikka. Silloin jonot saattavat olla tavallista lyhyemmät. Varaudu silti siihen, että jonossa voi kulua puolikin tuntia. Käytä jonotusaika hyödyksi vaikka levittämällä aurinkorasvaa tai flirttailemalla söpöläisille.

Älä lähde vessaan vasta silloin, kun hätä on ylitsepääsemätön, vaan käy vessassa usein. Mikään ei ole kauheampaa kuin jonottaa rakko räjähtämistilassa lempiartistin soittaessa.

6. Pidä kaverit tallessa

Valitkaa alueelle saapuessa helposti tunnistettava tapaamispaikka ja ottakaa siitä kuva. Sopikaa, että tapaatte siellä vaikka tasatunnein, jos hukkaatte toisenne.

Jos kaverit eivät löydä telttabileisiin, sovellukset, kuten BC Tent Finder ja Festival Buddy, pelastavat. Merkitse kartalle teltan tai muun tapaamispaikan tarkka sijainti ja jaa se kavereille.

Kääk, loppuiko akku tai katosiko puhelin? Kirjoita ainakin festariporukkasi ja vanhempiesi puhelinnumerot lapulle, niin saat heidät kiinni lainaluurilla.

7. Vältä kalliit heräteostokset

Hupeniko budjetti jo festarilippuihin? Ota mukaan vain käteistä. Kun olet varannut tietyn määrän rahaa, et tule tuhlanneeksi ylimääräisiin houkutuksiin.

Nosta rahaa jo edellisenä päivänä tai kaupungin keskustasta, sillä alueen lähimmillä automaateilla on luultavasti hirmuiset jonot.

8. Syö edullisesti

Syö juuri ennen festareita. Säästät aikaa ja rahaa, kun tankkaat kunnolla kotona tai majapaikassa ja otat vielä muutaman voileivän mukaan jonoon.

Sipsit, pähkinät, keksit ja välipalapatukat pelastavat kalliiden herkkujen himolta. Jos luvassa on hellettä, unohda suklaiset keksit ja patukat. Tarkista etukäteen, salliiko festari omat eväät tai voitko jättää ne narikkaan. Muista, että usein tavaran hakemisesta narikasta peritään maksu.

Ja kun ostat jotain kojusta, tankkaa täyttäviä hiilareita. Riisi-, pasta- ja peruna­pohjaiset festariruuat ovat parempia kuin salaatit, kun täytyy jaksaa tanssia helteessä koko päivä. Kysy ostaessa, saatko santsata, jos et tule annoksesta kylläiseksi.

9. Kerää lisäeuroja

Kierrätä pullot. Monilla festareilla tyhjien pullojen ja tölkkien palauttamisesta saa pantin. Pidä silmällä laiskoja kanssajuhlijoita ja nappaa talteen palautuspullot.

10. Muista juoda vettä

Veden juominen unohtuu helposti, ja nestehukka voi pilata koko reissun. Supersuosittu ilmainen Plant Nanny -sovellus muistuttaa, kun on juomatauon aika.

Ota mukaan tyhjä vesipullo ja hyödynnä vesipisteet, sillä pulloveden ostaminen on festareilla kallista. Ota varmuuden vuoksi mukaan ylimääräinen pullonkorkki; usein juomat myydään festareilla ilman niitä.

Jos haluat herkutella edullisesti, nappaa laukkuun uusia Easy Soda -hiilihappokorkkeja, jotka muuntavat hanaveden limsaksi tai vissyksi.

11. Ota puhelimeen lisävirtaa

Kaikilla festareilla ei ole mahdollista ladata puhelinta. Powerbank-varavirtalähteen saa alle kympillä, ja sen avulla puhelin pysyy käynnissä koko päivän.

Pidennä akun kestoa asettamalla puhelin virransäästötilaan, sulkemalla sijaintipalvelut ja käyttämällä lentotilaa, kun et tarvitse nettiä.

Android-laitteet ovat tunnettuja virtasyöppöjä. Voit hillitä ongelmaa ilmaisella Greenify-sovelluksella, joka laittaa paussille appsit, joita et käytä.

Vinkki! Puhelimesi muisti ei täyty heti, kun tallennat kuvat ja videot suoraan pilveen. Maksuttomat Google Kuvat, OneDrive ja Dropbox tarvitsevat vain toimivan netin.

12. Pakkaa mukaan selviytymispakkaus

Jätesäkki. Iso muovipussi vie vain vähän tilaa mutta voi pelastaa monelta katastrofilta. Kun pakkaat tavarasi sen sisään, vältyt sadekuuron aiheuttamilta vahingoilta. Säkki muuntautuu myös istuinalustaksi ja tietysti roskapussiksi.

Vessapaperia. Olet kiitollinen jokaisesta palasta loppuillan vessakäynnillä. Kosteuspyyhkeet auttavat, jos vessojen käsidesi on loppu.

Laastareita. Hoidat pienet haavat helposti, kun varaat mukaan desinfioivia haavapyyhkeitä ja laastareita. Jos nilkallasi on taipumus venähtää, pakkaa laukkuun apteekeissa myytävä kylmäpussi ja ideaaliside. Voit myös aina suunnata SPR:n ensiaputelttaan tai huikata SPR:n vapaaehtoisille, että tarvitset apua. Lisää vinkkejä löytyy Punaisen Ristin sivuilta

Psst! Ylimääräinen sadeviitta voi olla festariromanssin alku. Tarjoa sateen yllättäessä suojaa söpölle tyypille.

Lähteet: Weekend Festivalin järjestäjä Jyri Heikkinen, Suomen Punaisen Ristin päihdetyön suunnittelija Kati Laitila sekä Demi.fin keskustelijat.

Lue myös

Kommentoi »