Demi

Edessä muutto? Näin nappaat unelmiesi kämpän

Edessä muutto? Näin nappaat unelmiesi kämpän
Poimi vinkit ja linkit, joiden avulla vuokra-asunnon saaminen käy mutkattomasti.
Julkaistu: 5.7.2016

1. Hae asuntoa hyvissä ajoin

Hae asuntoa heti, kun tiedät, milloin tarvitset sitä. Mielellään kaksi kuukautta ennen muuttoa on hyvä aika vapailla markkinoilla. Opiskelija-asuntosäätiöille hakemuksen voi tehdä aikaisemmin. Kirjoita ilmoitus nettiin ja ota selvää, onko esimerkiksi tulevan opiskelupaikkasi oppilaskunnalla tai muulla taholla esimerkiksi Facebook-ryhmää, josta voisit kysellä asuntoa. Jos käytät asunnonvälitystoimistoa, varmista ensin, kuka maksaa välityspalkkion. Perinteinen vinkki: Myös lehtien ilmoituspalstojen kautta voi löytää edullisen asunnon. Kysele ilmoitusten hintoja sanomalehtien asiakaspalvelusta tai katso netistä.

2. Soita vuokraajalle

Jos bongaat ilmoituksesta sopivan kämpän, älä epäröi soittaa vuokranantajalle heti. Soittaessasi voit heti kysyä, saako asuntoa tulla katsomaan. Sovi näyttö saman tien, jotta asuntoa ei ehditä luvata toiselle.

3. Valmistaudu asuntonäyttöön

Kun menet vapailta markkinoilta vuokrattavan asunnon näyttöön, kirjoita ja tulosta etukäteen vapaamuotoinen asuntohakemus, jonka voit antaa vuokranantajalle. Jos haluat tehdä todella myönteisen vaikutuksen, voit liittää mukaan kopion luottotiedoistasi. Ne voit ostaa noin 20 eurolla osoitteesta omatieto.fi. Jos luottotiedoissasi on häiriöitä, voit kysyä kotikuntasi sosiaalitoimistosta, onko heidän mahdollista kirjoittaa todistus siitä, että vastaavat vuokrasta, jos sinä et pystyisikään. (Luottotiedoissasi ei voi olla merkintää häiriöistä ilman, että olisit siitä tietoinen.)

4. Muista kehua itseäsi hakemuksessa

Kerro esimerkein, mitä vastuullisia tehtäviä olet hoitanut ja mainitse, että olet luotettava ja tupakoimaton. Kerro myös, jos sinulla on opiskelujen ohella jokin työ. Kehu estoitta mutta pysyttele totuudessa. Jos sinulla on todistus työsuhteesta tai opiskelupaikasta, voit lisätä sen hakemukseen.

Kysy myös, voisiko esimerkiksi kesätyöpaikkasi esimies tai muu luotettava aikuinen suositella sinua vuokralaiseksi.

5. Kysele sopivasti näytössä

Mene näyttöön ajoissa, kysele asunnosta ja osoita kiinnostuksesi. Voit vaikka todeta: ”Onpa keittiö hyvin suunniteltu. Milloin se on remontoitu?” Voit ottaa mukaan sukulaisen tai muun luotettavan aikuisen. Hän osaa kiinnittää huomiota olennaisiin asioihin, kuten siihen, kuuluuko vesimaksu vuokraan tai onko taloyhtiöön tulossa lähiaikoina putkiremontti, jonka aikana siellä ei voi asua. Jää paikalle, kunnes muut näyttöön kutsutut ovat lähteneet, rupattele mukavia ja kerro etsiväsi pitkäaikaista asuntoa.

6. Soita perään

Soita vuokranantajalle näytön jälkeisenä päivänä ja kysy, onko hän jo valinnut vuokralaisen. Puhelun aikana voit vielä muistuttaa antamastasi hakemuksestasi ja siitä, että ihastuit asuntoon.

+1. Tutustu näihin linkkeihin, kun olet muuttamassa pois kotoa

Tutustu ennen vuokrasopimuksen solmimista huolellisesti vuokralaisen oikeuksiin ja velvollisuuksiin.

Kelan sivuilta löydät selkeäsanaiset ohjeet opiskeluun liittyvien tukien hakemiseen.

Muista tehdä muuttoilmoitus

Lue myös:

Kommentoi »