Demi

E-pillerit ja veritulppa

E-pillerit ja veritulppa
Puheenaihe: Monia huolestuttaa, lisäävätkö e-pillerit riskiä veritulppaan. Selvitimme, milloin on oikeasti syytä huoleen ja miksi ehkäisyä ei kannata lopettaa omin päin.
Julkaistu: 2.10.2013

1. Kuinka yleinen e-pillereistä aiheutuva veritulppa on?

Veritulppa tarkoittaa verihyytymän aiheuttamaa tukosta suonen sisällä. Veren kuuluu hyytyä, jos ihoon tulee haava. Jos hyytymä syntyy suonen sisällä, se estää veren virtauksen tukoskohdasta eteenpäin. Tukoksen aiheuttamat oireet riippuvat siitä, missä kohtaa kehoa tulppa on.

Kaikkien yhdistelmäehkäisyvalmisteiden, kuten ehkäisyrenkaan ja e-pillereiden, käyttö lisää laskimoveritulpan riskiä. Riski on silti keskimäärin pieni. Niistä naisista, jotka eivät käytä hormonaalista ehkäisyä, laskimoveritulpan saa vuosittain 5–10 naista 100 000:sta. Ehkäisyä käyttävistä sairastuneita on noin 20–40 naista 100 000:sta. Vertailun vuoksi raskauden aikana riski on noin 60 tapausta per 100 000 raskautta.

2. Voiko kuka tahansa saada veritulpan e-pillereistä?

On harvinaista, että terve nuori nainen, jolla ei ole mitään riskitekijöitä, saa veritulpan.

Tärkein riskitekijä on perimä. Jos tytön vanhemmilla, sisaruksilla tai isovanhemmilla on ollut alle 45 vuoden iässä laskimoveritulppa, pitää ennen ehkäisyn aloittamista selvittää verikokeella, voiko kyse olla perinnöllisestä hyytymishäiriöstä. Jos näin on, ei saa käyttää yhdistelmäehkäisyä.

Muita tukostaipumusta lisääviä tekijöitä on lihavuus, tupakointi, korkea verenpaine ja pitkät lentomatkat tai muu yhtäjaksoinen istuminen. Myöskään aurallisesta migreenistä kärsivä ei saa käyttää yhdistelmäpillereitä aivoverenkiertohäiriöriskin takia.

Ensimmäisenä pillereiden käyttövuonna on suurin riski saada tukos, ja sen jälkeen riski laskee entisestään.

3. Milloin pitää huolestua e-pillereiden sivuvaikutuksista?

Huolestuttavia oireita pillereiden käytön aikana ovat esimerkiksi seuraavat:

  • Jalan toispuolinen, epätavallinen kipu tai turvotus tilanteessa, jolloin kivulle ei ole selvää selitystä, kuten tapaturmaa. Jalassa voi olla myös punoitusta ja kuumotusta.
  • Äkillinen, vaikea rintakipu.
  • Äkillinen, kova hengästymisen tunne kevyessä rasituksessa, jossa ei yleensä hengästy. 
  • Äkillisesti alkanut paha yskä, joka ei liity flunssaan tai muuhun sairasteluun.
  • Poikkeuksellinen, vaikea, pitkittynyt päänsärky.

Jos tällaisia oireita huomaa, on syytä mennä lääkäriin saman tien vuorokaudenajasta riippumatta.

Lähes kaikilla pillerien käyttäjillä on ensimmäisten viikkojen aikana erilaisia lieviä haittavaikutuksia, kuten rintojen arkuutta, mielialan vaihtelua, tiputteluvuotoa, lievää päänsärkyä ja huonovointisuutta. Nämä oireet helpottavat yleensä muutaman käyttöviikon jälkeen, eikä niistä tarvitse huolestua.

Aina, jos on huolestunut oireista ehkäisyn käytön aikana, kannattaa asia ottaa puheeksi hoitavan lääkärin tai terveydenhoitajan kanssa.

4. Mitä tehdä, jos pelkää saavansa veritulpan?

Jos on huomannut aiemmassa kohdassa listattuja huolestuttavia oireita, on syytä kääntyä lääkärin puoleen vielä saman päivän aikana. Ilta- tai viikonloppuaikaan pitää mennä terveyskeskuspäivystykseen.

Jos mitään oireita ei ole, mutta on silti huolestunut mahdollisesta riskistä saada tulppa, kannattaa soittaa paikkaan, josta ehkäisy on määrätty ja varata aika keskusteluun lähipäiville tai -viikoille. Asiantuntijan kanssa keskustellessa vahvistuu käsitys siitä, onko huoleen todellisuudessa aihetta ja onko syytä esimerkiksi vaihtaa ehkäisyvalmistetta.

Ehkäisyä ei kannata keskeyttää itsenäisesti, vaan pitää selvittää asiaa nopeasti asiantuntijan kanssa.

5. Miksi on huono idea lopettaa e-pillerit omin päin?

Jos tilalle ei ole heti aloittaa luotettavaa muuta ehkäisymenetelmää, on suuri riski tulla raskaaksi.

Kuukautiset saattavat hormonaalisen ehkäisyn lopettamisen jälkeen olla pitkäänkin sekaisin, joskus jopa seuraavan puolen vuoden ajan.

Jos esimerkiksi pillerit päätetään aloittaa uudestaan, on vastassa taas mahdolliset aloitusvaiheen sivuvaikutukset ja myös suurentunut tulppariski.

Ehkäisymenetelmiä on paljon erilaisia, joten jos yksi merkki ei sovi, on tilalle mahdollista vaihtaa toinen. Vaihto voidaan yleensä tehdä lennosta, eli taukoa eri merkkien tai ehkäisytyyppien välissä ei tarvitse pitää.

Asiantuntija: yleislääkäri Miila Halonen, Väestöliitto

Kommentoi »