Divergent – Outolintu

Divergent – Outolintu
Arvio: Divergent – Outolintu on kevään odotetuimpia elokuvia. Vastaako se odotuksia?
Julkaistu: 27.3.2014
Divergentin maailman lähtöasetelmaa selvitetään juurta jaksain, ja siksi pitkä elokuva (140 minuuttia!) etenee välillä tuskastuttavan hitaasti.  
Tiivistetysti lähtökohta on, että dystopiassa ihmiset on jaettu viiteen osastoon luonnetyyppiensä mukaan: Vaatimattomat (epäitsekkyys), Uskaliaat (rohkeus), Rehdit (rehellisyys), Terävät (älykkyys) ja Sopuisat (ystävällisyys). Päähenkilö Tris (Shailene Woodley) saa 16-vuotiaana tietää olevansa divergentti eli outolintu, joka osoittaa taipumuksia kolmeen osastoon. Hän valitsee eri osaston kuin vanhempansa, ja uudessa osastossa vaihtajat laitetaan rankkoihin koulutuksiin, jotka testaavat soveltuvuutta osastoon.  He joutuvat kohtaamaan pelkojaan simulaatiossa ja taistelemaan kehässä toisiaan vastaan.
Vaikka  kirjan lukeneille on luvassa yllättäviä juonikuvioita, muutoksia olisi voinut olla enemmänkin. Elokuvan tunnelma on odottava, aivan kuin siinä vain pedattaisiin jatko-osien tapahtumia. Se tuntuukin olevan enemmän johdanto seuraaviin osiin kuin itsenäinen teos. Hidastempoisuudesta huolimatta tuntuu, että oikeasti merkityksellisiin asioihin ei ole aikaa pysähtyä. Elokuvassa on paljon aineksia syvälliseenkin pohdiskeluun esimerkiksi pelkojen kohtaamisesta, itsenäistymisestä ja oman jutun löytämisestä, mutta niiden herättämät tunteet käydään läpi nopeasti. Kohtauksia karsimalla elokuvaan olisi saanut syvyyttä ja tempo olisi silti pysynyt vauhdikkaana. 
Elokuva olisi kaivannut enemmän huumoria. Nyt sitä tarjoaa lähinnä Peter (persoonallinen Miles Teller), joka on yllättäen sympaattisempi hahmo kuin kirjassa. Nousevaan näyttelijää kannattaa pitää silmällä!
Visuaalisesti elokuva on hieno, ja musiikilla luodaan onnistuneesti tunnelmaa. Katsojaakin ottaa vatsanpohjasta, kun päähenkilö Tris hyppää liikkuvasta junasta, kiipeää maailmanpyörään ja lentelee vaijerissa kaupungin yllä. Jäyhä ja komea kouluttaja Four/Neljä (Theo James) tarjoaa myös jatkuvasti silmänruokaa.
Elokuva pursuaa vahvoja naishahmoja. Tris on vahvatahtoinen tyyppi, joka ei tarvitse taikavoimia pärjätäkseen, ja hänen äitinsä osoittautuu kovaksi muijaksi. Myös pahis Jeanine (Kate Winslet) on kiehtovan synkkä hahmo. 
Ensi-illassa 9. huhtikuuta
Kommentoi »