Demi

"Avoin suhde ei tarkoita, etten rakasta kumppaneitani"

"Avoin suhde ei tarkoita, etten rakasta kumppaneitani"
Toimittaja Aava Lievonen haaveili siitä ainoasta oikeasta sielunkumppanista, kunnes hän huomasi, että voi rakastaa yhtä aikaa monta ihmistä.
Julkaistu: 16.2.2017

”Minulla on tyttöystävä”, kertoi bileissä tapaamani mielenkiintoinen poika, ”--mutta olemme avoimessa suhteessa”, hän jatkoi. Olimme flirttailleet pitkin iltaa, ja hän halusi varmistaa, että tilanne oli molemmille selvä. Mikäs siinä, totesin, ja jatkoimme pussailua.

Kun tapasimme bileiden jälkeen, jouduin miettimään asiaa tarkemmin. Haittasiko minua, että hän seurusteli jonkun muun kanssa? Totesin, että ei tietenkään, koska kumppani tiesi minusta ja hyväksyi tilanteen. Ei minua oikeastaan kiinnostanut, mitä säätöni teki omalla ajallaan muiden ihmisten kanssa.

Vaikka tapailumme päättyi, sen aikaansaama itsetutkiskelu oli ajoitukseltaan täydellinen. Pari kuukautta myöhemmin päädyin juttelemaan söpön tyypin kanssa eräässä tapahtumassa. Jossain vaiheessa kuulin sivusta, kun hän kertoi tutulleen seurustelevansa avoimessa suhteessa.

Hän jäi pyörimään mieleeni, ja pyysin häntä ulos. Tapailumme muuttui pian seurusteluksi.

"Ihastuin mutten haaveillut seurustelusta"

Nuorempana uppouduin usein historiallisiin romanttisiin tarinoihin ja haaveilin omasta sielunkumppanista. Ihastuin ensimmäisen kerran kunnolla 16-vuotiaana.

Mikään ei ollut aiemmin saanut minussa aikaan samanlaista tunteiden vuoristorataa. Kuuntelin siirappisia biisejä ihastus mielessäni ja purin päiväkirjaan epätoivoani, koska hän ei ollut kiinnostunut minusta. Voimakkaan kokemuksen jälkeen en ihastunut kehenkään pariin vuoteen.

Ajattelin olevani ihminen, joka ei ihastu helposti. Todellisuudessa olin vain väärässä seurassa. Kun päädyin uusiin sosiaalisiin ympyröihin harrastusten ja muuton myötä, aloin ihastua paljon useammin.

Huomasin, että vaikka ihastuin, en välttämättä haaveillut seurustelusta tai yhteisestä tulevaisuudesta. Halusin vain viettää heidän kanssaan aikaa. Jaoin esimerkiksi parhaan ystäväni kanssa kaiken tärkeän, ja käyttäydyimme kuin vanha pariskunta, vaikka välillämme ei ollut romanttista rakkautta. Alkoi olla vaikea vetää rajaa kavereiden ja ihastusten välille.

"Yhtäkkiä huomasin olevani kahdessa parisuhteessa"​

En koskaan tuntenut, että lukuisissa ihastuksissani olisi mitään väärää. Olin kuitenkin hieman huolissani, mitä tapahtuisi, jos alkaisin joskus seurustella ihmisen kanssa, jolle olisi tärkeää, että kuulun vain hänelle.

Onneksi tapasin silloin kultani. Minun ei tarvinnut takertua oletuksiin siitä, että saisimme seurustella, pussailla tai harrastaa seksiä vain toistemme kanssa. Kultanihan teki jo valmiiksi noita asioita tyttöystävänsä kanssa, joten minullakin oli vapaus tehdä, mitä halusin.

Myöhemmin samana keväänä bussimatkalla Oulusta Helsinkiin eräs tuttuni istui viereeni. Puhuimme koko matkan, ja perillä olin jo käpertynyt hänen syliinsä. Oli selvää, että halusimme olla yhdessä.

Vaikka tunteeni olivat täysin sallittuja, ne yllättivät minut. Olin viettänyt yli 20 vuotta kohtaamatta ihmistä, jonka kanssa haluaisin seurustella, ja yhtäkkiä huomasin olevani kahdessa parisuhteessa.

"Molempien on pakko olla rehellisiä"​

”Miten suhteesi muka toimivat?” minulta kysytään usein. Mielestäni jopa paremmin kuin perinteiset suhteet.

Jotta avoin suhde voi toimia, molempien on pakko olla rehellisiä omista tunteistaan ja sopia tarkkaan, mitä kaikkea muiden kanssa saa tehdä. Asun nyt yhdessä toisen kultani kanssa, ja olemme sopineet, että kodissamme saa vierailla muita rakkaita – jos siitä ilmoittaa etukäteen ja se sopii toiselle. Päätän itse, kenen vieressä haluan nukkua, mutta yritän pitää huolta, että vietän molempien kumppanieni kanssa yhtä paljon aikaa.

Minusta on outoa, että esimerkiksi mustasukkaisuutta pidetään niin ylitsepääsemättömänä ongelmana. Mielestäni mustasukkaisuudesta, kuten mistä tahansa hankalasta tunteesta, voi selvitä hyväksymällä sen, pohtimalla sen syitä ja puhumalla siitä avoimesti.

"Mikään suhde ei pysy muuttumattomana"​

Avoimessa suhteessa oleminen ei tarkoita, etten oikeasti rakastaisi kumppaneitani tai etten olisi romanttinen ihminen. En vain enää usko yhteen sielunkumppaniin tai siihen, että rakkaus kulkisi samaa kaavaa kuin saduissa. Sen sijaan uskon, että suhteet syntyvät siitä luottamuksesta, ajasta ja vaivasta, jonka niille päättää antaa.

Minulle romanttinen rakkaus ei ole erityistä siksi, että kokisin sitä vain yhden ihmisen kanssa. Rakkaudessa erityisiä ovat ne ihmiset, joiden kanssa sitä koen.

Avoimissa suhteissa oleminen on opettanut minua hyväksymään sen, ettei mikään ihmissuhde pysy muuttumattomana. Vuoden tai kymmenen vuoden päästä olen eri ihminen kuin nyt ja todennäköisesti haluan silloin eri asioita. Ehkä nykyiset kultani pysyvät elämässäni, ehkä eivät.

Uskon, että jos perustaisin suhteeni haaveille tulevaisuudesta, joutuisin aina pettymään. Elämä ja ihmiset eivät toimi haavekuvien mukaan. Sen sijaan tahdon keskittyä olemaan rakkaitteni kanssa tässä hetkessä, koska se tuntuu hyvältä.

Lue lisää:

Kommentoi »