Demi

Avenged Sevenfold: "Olemme ylpeitä faneistamme"

Avenged Sevenfold: "Olemme ylpeitä faneistamme"
Toivejuttu: Avenged Sevenfold on tämän hetken suosituimpia metallibändejä. Demin haastattelussa M. Shadows ja Johnny Christ puhuvat menetyksistä, uskottavuudesta ja hiuksista.
Julkaistu: 2.1.2014

Avenged Sevenfoldin basisti Johnny Christ taipuu naurusta taaksepäin. Häntä huvittaa Demin lukijoita piinaava kysymys siitä, miksi bändin laulaja M. Shadows kasvatti hiuksensa pitkiksi.

– Tiedätkö, olen aikuinen mies. En mieti hiusmalliani kauheasti, M. Shadows sanoo.

Avenged Sevenfold, fanien kesken A7X, ei ole tehnyt 14-vuotista uraa ja myynyt kahdeksaa miljoonaa levyä vain tuijottelemalla peiliin. Kuuntelijoita kuitenkin kiinnostaa musiikin lisäksi se, millaisia ovat nämä miehetkappaleiden takana.

– 15-vuotiaat tytöt ehkä miettivät hiuksiani. En kuitenkaan usko, että 60-vuotiaat fanimme kiinnittävät niihin huomiota, M. Shadows sanoo.

Johnny Christ nauraa yhä.

- 60-vuotiaat miesfanit ajattelevat hiuksiasi enemmän kuin luuletkaan, hän sanoo.

Kaksikko röhnöttää helsinkiläishotellin sviitin sohvalla. Tatuointeineen ja bändipaitoineen he istuisivat paremmin hämyiselle klubille.

Kapinaa OC:n auringossa

Avenged Sevenfoldin musiikki koskettaa kaikenikäisiä kuuntelijoita ympäri maailmaa. Joidenkin mielestä helposti lähestyttävää kauhurockia soittava bändi on pelkkä metallimaailman vitsi, mutta A7X:n jäsenet viihtyvät valtavirran lemmikkeinä.

- Olemme ylpeitä faneistamme. Keikoillamme on 60-vuotiaita miehiä, jotka kasvoivat The Rolling Stonesin kanssa ja haluavat kuulla uuden lähestymistavan bluesiin ja rockiin. Sitten siellä on 16-vuotiaita tyttöjä, jotka tuntevat kapinaa ja halun kuulua johonkin, M. Shadows kertoo.

Kun Kalifornian elitistisessä Orange Countyssa varttuneet miehet perustivat Avenged Sevenfoldin, he olivat itsekin metallia rakastavia 18-vuotiaita lukiolaisia.

- Kapinallinen musiikki tuntui omalta, kun olin kasvamassa aikuiseksi ja etsin itseäni. Aggressiivinen musiikki tarjoilee uusia ajatuksia siihen elämänvaiheeseen, M. Shadows sanoo.

Avenged Sevenfoldin raskas nuoruusvaihe kesti kahden albumin verran. Ensimmäistenvuosien raju hevimetalli ja M. Shadowsin karjuva laulutyyli jäivät, kun bändi julkaisi kolmannen levynsä suuren levy-yhtiön kautta vuonna 2005. Itsensä etsiminen jatkuu kuitenkin yhä, ja tähän mennessäjokainen levy on eronnut edellisestä. Uudella Hail To The King -levyllä A7X on ihastunut blues-soundeihin, hitaisiin tempoihin ja suuriin äänimaailmoihin.

Kun yksi on poissa

Avenged Sevenfold nousi suursuosioon levy-yhtiön vaihdon jälkeen. Bändi kiersi maailmaa ja puhui haastatteluissa rehvakkaasti ryyppäämisestä, huumeista ja strippiklubienauvosta. Menestys saapui kuitenkin käsikkäin menetyksen kanssa. Railakas elämä paljasti rumat kasvonsa, kun A7X:n 28-vuotias rumpali James ”The Rev” Sullivan löydettiin kuolleena kotoaan joulukuussa 2009. Huippulahjakkaan muusikon kuolinsyyksi todettiin eri reseptilääkkeiden ja alkoholin tahaton yliannostus.

M. Shadows ja Johnny Christ vakavoituvat puhuessaan parhaan ystävänsä menettämisestä.

– Hän oli meille läheisempi kuin vanhempamme. Teimme yhdessä asioita, joista ei kerrota äidille ja isälle. Hän oli se tyyppi, joka auttoi pulasta ja turvasi selustan baaritappelussa ja jonka kanssa teimme musiikkia koko elämämme. Kaiken sen menettäminen on aivan hirveää, M. Shadows kertoo.

Ei ollut itsestäänselvyys, että bändi jatkoi uraansa raskaan menetyksen jälkeen. Kitaristi Synyster Gates on kertonut, että jatkamispäätös syntyi, kun The Revin läheiset ja fanit pyysivät bändiä tekemään loppuun keskeneräisen levyn, jolle tämä oli säveltänyt kiihkeästi biisejä ennen kuolemaansa.

– Hän jätti meille ja koko maailmalle lahjan. Tehtävämme oli näyttää, mistä meidät on tehty, toinen kitaristi Zacky Vengeance sanoo Revolver-lehdessä. Nightmare-levy julkaistiin seitsemän kuukauden kuluttua The Revin kuolemasta. M. Shadows kertoo nettilehti Loudwiren haastattelussa, että koko albumi kertoo rumpalista, koska bändillä ei ollut levyä tehdessään mielessä mitään muuta.

- Jopa laulut, jotka eivät kerro hänestä, kertovat hänestä.

Vaikka A7X on käynyt läpi raskaita aikoja, Johnny Christ ei ole koskaan katunut päätöstään keskeyttää lukio 18-vuotiaana liittyäkseen bändiin.

- En helvetissä kadu! hän painottaa.

M. Shadows keskeyttää tämän ja käskee sanoa nuorille lukijoille, että heidän täytyy pysyä koulussa. Johnny Christ ei kuuntele.

- Kun sain tilaisuuden, totta kai lopetin lukion ja aloin jahdata unelmaani. Koulu ei olisi auttanut minua siinä.

M. Shadowsin mielestä opiskelu sopii erityisesti niille, jotka eivät tiedä, mitä haluavat tulevaisuudeltaan.

- Jos tiedät jo 16-vuotiaana, mitä haluat tehdä, tee sitä. Mene harjoittelijaksi tai perusta bändi. Tee, mitä haluat. Siitä elämässä on minun mielestäni kyse.

– Laulamme Jumalasta ja Paholaisesta, koska ne ovat kaikkien ymmärtämiä hyvän ja pahan vertauskuvia. Tiedän, että monet faneistamme uskovat niihin ja monet eivät.

 

 

Uskottavuus koetuksella

Joidenkin fanien ja kriitikoiden mielestä A7X on menettänyt uskottavuutensa suosion kasvaessa. M. Shadows on kyllästynyt syytöksiin rahanahneesta valtavirtamusiikin tehtailemisesta.

- Teimme mitä tahansa, ihmiset sanovat meidän myyneen sielumme, hän sanoo.

- Levyä tehdessämme emme ajattele mitään muuta kuin sitä, millaisen lopputuloksen haluamme.

– Me teemme musiikkia, jota haluamme tehdä, Johnny Christ vahvistaa.

Musiikki on miehille sekä hauskanpitoa että keino kertoa ajatuksistaan.

- Joskus maalaamme musiikilla tunnelmia, joskus kerromme tarinan ja joskus ajamme jotain asiaa, M. Shadows sanoo.

Hän kirjoittaa suuren osan bändin sanoituksista. Hetken mietittyään laulaja keksii tarinan myös hiustenkasvatukselle:

- Hiukseni kasvoivat, kun istuin pitkän syksyn pimeässä studiossa äänittämässä. Jos leikkaisin tukkani, kaikki työ ja hyvä onni tuntuisivat menevän hukkaan. Ajan tämän kyllä pois varmaan heti huomenna.

Sellainen on Avenged Sevenfold: he tekevät juuri sitä, mikä milloinkin tuntuu oikealta.

Mikä Avenged Sevenfold?

  • Vuonna 1999 perustettu yhdysvaltalainen metallibändi.
  • Yhtye on myynyt yli 8 miljoonaa albumia maailmanlaajuisesti.
  • Bändin nimi on viittaus Raamatun tarinaan Kainista ja Abelista. Bändi ei kuitenkaan ole uskonnollinen.
  • A7X mainitsee ihailevansa muun muassa Metallicaa, Iron Maidenia ja AFIa.
Kommentoi »