Demi

Auta ahdistunutta ystävää

Auta ahdistunutta ystävää
Kun ystävää ahdistaa, on tärkeää olla läsnä. Muista, että sinä et silti voi parantaa ketään.
Julkaistu: 28.1.2013

➤ Jos huomaat, että ystäväsi eristäytyy, muuttuu paljon lyhyessä ajassa, pitää vähemmän yhteyttä tai tuntuu tavallista vaisummalta, kysy häneltä, mitä hänelle kuuluu. Onko jotain sattunut? Voisitko helpottaa hänen oloaan jollain tavalla? Älä usko kaveria, jos hän pyytää sinua jättämään hänet rauhaan, vaikka asiat eivät selvästi ole hyvin.

➤ Joskus tunteista on vaikea puhua. Tilannetta voi helpottaa jokin hauska tekeminen, kuten leffassa käyminen tai kävelylenkki. Sen ohessa jutteleminen voi tuntua vaivattomammalta. Ehdota kaverillesi sellaisten asioiden tekemistä, joista hän on ennen nauttinut.

Älä suutu ystävällesi tai syyllistä häntä, jos hän tekee pahaa itselleen. Se saa hänet tuntemaan olonsa entistä pahemmaksi. Kuuntele ja ota hänet vakavasti, kun hän puhuu huolistaan. Älä vähättele äläkä kuittaa ongelmia vitsillä.

➤ Muista silti, ettet sinä ole vastuussa hänen elämästään. Jos auttaminen tuntuu liian raskaalta, pyydä apua joltakulta aikuiselta, vaikka ystäväsi olisi vannottanut, ettei asiasta saa kertoa kenellekään. Muuten olet itsekin vaarassa ahdistua ja kuormittua liikaa. On tärkeää, että pidät itsestäsi huolta.

Kommentoi »