Demi

ARVIO: Star Wars – The Force Awakens on vuoden huikein seikkailuelokuva

ARVIO: Star Wars – The Force Awakens on vuoden huikein seikkailuelokuva
The Force Awakens on paras Star Wars -elokuva. Sen pääosissa ovat vahvat naiset ja loistava käsikirjoitus. Yksi avaruusolioiden kielistä on Sara Forsbergin käsialaa.
Julkaistu: 16.12.2015

Jätteenkerääjä Rey pelastaa droidin.

 

Tästä alkaa kiehtova seikkailu

Star Warsin Rey (Daisy Ridley) on uusi idolisi ja pääsyy siihen, miksi tämä elokuva kannattaa katsoa, vaikka ei niin avaruusseikkailusta ja valomiekoista innostuisikaan.

Aavikkoisella Jakku-planeetalla asuva yksinäinen jätteenkerääjätyttö kohtaa hukassa olevan droidin. Tällä on hallussaan kartta kauan sitten kadonneen Luke Skywalkerin luokse, jota pidetään viimeisenä jedinä.

Pahiksia paetessaan Rey päätyy varastamaan pitkään paikoillaan seisseen romualuksen, joka osoittautuu legendaariseksi Millennium Falconiksi. Suunnitelman toteuttamisessa häntä auttaa planeetalle haaksirikkoutunut Finn (John Boyega), joka on paennut Ritarikunnasta.

Vähitellen Reylle selviää, että hänen myytteinä pitämänsä Luke Skywalker, Voima ja jedit ovat tosiaan olemassa.

Elokuva pursuaa hillittömän hauskoja avaruusolioita, jotka puhuvat omia kieliään. Yksi niistä on suomalaisen YouTube-tähden Sara Forsbergin luoma. Saraan otettiin yhteyttä Lucasfilm-tuotantoyhtiöstä elokuvan tuotantovaiheessa, eikä hän voinut hiiskua asiasta kenellekään ennen elokuvan ensi-iltaa. Vielä emme tiedä, keiden kielen Sara on kehittänyt, mutta hän aikoo julkaista aiheesta oman videon. (Sara kertoi asiasta Nytin jutussa). Lopputeksteissä hänen nimensä yhteydessä on mainittu ”additional alien dialect.”

Star Warsin uusi pahis on Ritarikunta

Ritarikunnan nuori toivo on Kylo Ren (Adam Driver), entinen jedikokelas, jonka isoisä on aiempien elokuvien pelottava Darth Vader. Kylolla on vaikeuksia hyväksyä, ettei hän ole yhtä paha kuin kypäräpäinen isoisänsä.

Elokuva ei vello menneisyydessä. Uusien hahmojen kytkökset vanhoihin paljastetaan pikkuhiljaa, ja vanhojen tuttujen hahmojen ilmestymistä on hauska odottaa – jos heidät tuntee. Star Warsiin perehtyneitä varmasti kiinnostaa, että pahis Kylo Ren on vastarintaliikettä johtavan Leian ja (Carrie Fisher) ja Han Solon (Harrison Ford) poika.

Yksi elokuvan koskettavimmista kohtauksista on isän ja pojan kohtaaminen, kun Han Solo yrittää vakuuttaa Voiman pimeälle puolella kääntyneen poikansa palaamaan kotiin hyvisten pariin.

Kylo Reniä näyttelee niljakerooleistaan tunnettu Adam Driver, joka antaa kasvot Kylo Renille, ja kypärän pois ottaminen tekee hyvän ja pahan kohtaamisista herkkiä.

Rey on toimintasankareiden uusi kuningatar 

Rey on vahva, sisukas ja sinnikäs siinä missä elokuvan mieshahmot ovat taipuvaisia heikkouteen ja pakenemiseen. Rey löytää Luke Skywalkerin valomiekan, ja se pelästyttää hänet perusteellisesti. Lisäksi miekka tuntuu nostavan pintaan outoja muistoja. Rey kuitenkin oppii käyttämään Voimaansa, mistä syntyy muutama elokuvan hienoimmista kohtauksista.

Reyn ja Kylo Renin valomiekkataistelu lumisateisessa metsässä on miekkailukohtausten uusi klassikko.

Palamme halusta tietää, mistä Reyn Voima on peräisin. Siitä annetaan vihjeitä, mutta suoraan sitä ei katsojalle kerrota.

Elokuva päättyy siihen, että Luke Skywalker löytyy, mutta juonenpäät jäävät niin aukinaisiksi, että seuraavaa Star Warsia voi jo alkaa odottaa.

The Force Awakensin käsikirjoitus on jälleen huippuluokkaa, kuten ensimmäisessä trilogiassa (1977–1983). Mukana on ollut Lawrence Kasdan, joka oli yksi Imperiumin vastaiskun ja Jedin Paluun käsikirjoittajista.

Rey, olkoon voima kanssasi!

Johanna Liukkonen

TAUSTAA ELOKUVASTA

Tasa-arvoa avaruuteen

Kauan odotettu The Force Awakens aloittaa kolmannen Tähtien sota -trilogian. Tapahtumat sijoittuvat 30 vuotta Jedin paluun jälkeiseen aikaan, ja feminismi on saapunut avaruuteen. Enää naiset eivät ole vain pelastettavia hahmoja tai sivustaseuraajia, mistä voi ainakin osittain kiittää naisvetoista suunnittelutiimiä.

Taisteleva tyttö

Nouseva tähti Daisy Ridley, 23, näyttelee Reytä. Hän on elokuvan itsenäinen ja vahva päähenkilö, joka puolustaa itseään ja tappelee tasavertaisena miesten rinnalla. ”Treenasin roolia varten neljä tuntia päivässä, neljä päivää viikossa, kolmen kuukauden ajan”, Daisy kertoo. Hän nyrkkeili, juoksi ja kiipeili. Kaikkia näitä taitoja tarvittiin toimintaa ja erikoistehosteita pursuavan elokuvan kuvauksissa.

Lupa vanheta

Uutta elokuvaa on kehuttu feministiseksi myös siksi, että 30 vuotta vanhempi prinsessa Leia (Carrie Fisher) näyttää valkokankaalla oikeasti vanhentuneelta ryppyineen ja harmaine hiuksineen. Elokuvassa nähdään myös vanhat tutut Han Solo­ (­Harrison Ford), Luke Skywalker (Mark Hamill) ja jopa karvainen Chewbacca. Uudesta trilogiasta odotetaan huomattavasti parempaa ja syvällisempää kuin vuosina 1999–2005 ilmestyneistä osista, jotka sijoittuvat aikaan ennen Luke Skywalkerin seikkailuja.

Julia Thurén

Julkaistu Demissa 12/2015

Kommentoi »