Demi

Armi Toivanen kertoo, miten uskaltaa olla rohkea

Armi Toivanen kertoo, miten uskaltaa olla rohkea
Tämän kevään kuumin kotimainen näyttelijä Armi Toivanen kertoo, miten esiintymisjännitys voitetaan ja miten olla rohkeasti oma itsensä.
Julkaistu: 10.4.2013

”Tykkäsin jo ala-asteella hauskuuttaa muita. Kuvasimme kaksoissiskoni ja kaverini kanssa videolle Heinolassa tapahtuu -sketsisarjaa. Se parodioi Poliisi-tv:tä, joka oli silloin suosittu ohjelma. Olin arka mutta nautin näyttelemisestä. Yläasteella eksyin kuitenkin kovispiireihin, ja harrastus jäi. Kaverini olivat kiinnostuneempia aerobicistä kuin taiteesta, ja oli noloa olla erilainen.

Kun olin 17-vuotias, Tampereella tehtiin harrastajanuorten Virgo-musikaali. Kävin katsomassa sen monta kertaa ja olin näyttelijöille niin kateellinen, että se tuntui pakahduttavalta. En uskonut, että voisin kuulua heidän joukkoonsa, mutta tajusin haluavani esiintyä. 19-vuotiaana uskalsin kokeilla näyttelemistä harrastajateatterissa, ja se oli menoa. Tajusin, että vain oma asenteeni oli ollut esteenä.

Roolit auttavat, kun jokin jännittää. Pelkään lentämistä, mutta selviän siitä esittämällä koneessa innostunutta lentomatkustajaa, ja otan vaikkapa kuvia noususta. On siistiä, miten rohkea voin olla lavalla. Vaati paljon työtä päästä eroon häpeästä ja pelosta. Nyt nautin siitä, että uskallan. Huvipuistossakin minusta ei ole parasta se pyörittävä laite, vaan ylpeys siitä, että uskalsin mennä siihen.”

Harjoittele heittäytymistä

1. Unohda estot

– Oman huoneen rauhassa voi kokeilla vapautumista. Laita tanssibiisi soimaan täysillä, sulje silmäsi ja liiku mukana miettimättä lainkaan, miltä se näyttää. Pian musiikki vie mukanaan ja olo on mieletön!

2. Huijaa aivojasi

– Mieltä voi puijata tykkäämään asioista, joista ei pidä. Hoe aamulla väsyneenä itsellesi puoliääneen: ”Olen niin pirteä.” Kun olet tehnyt sen kymmenisen kertaa, aivosi alkavat uskoa sinua. Saman voi tehdä aina, kun jokin asia jännittää tai pelottaa.

3. Avaa kroppasi

– Anna kropan rentoutua. Röhnötä tuolilla, vedä hartiat taaksepäin ja ole mahdollisimman mukavassa asennossa. Kun kehosi on rento, myös mielesi rentoutuu.

4. Treenaa improvisaatiota

– Sanokaa kaveriporukassa vuorotellen ääneen ensimmäinen ehdotus, joka tulee mieleen. Muut huutavat ”joo”, vaikka idea olisi kuinka hullu. ”Mennään uimaan!” ”Joo!” ”Mennään uimaan vaatteet päällä!” ”Joo!” Ideoita ei tarvitse toteuttaa, sillä tärkeintä on, että muut ovat niissä heti mukana.

Armi näyttelee 21 tapaa pilata avioliitto -leffassa sekä Nuoret nerot -minisarjassa, joka esitetään TV1:ssä 28.4. ja 5.5.

Kommentoi »