American Vagabond

American Vagabond
Riipaiseva dokumenttielokuva homonuorista San Franciscossa
Julkaistu: 25.6.2014

Teini-ikäinen James karkaa kotoa, koska hänen perheensä ei hyväksy homoutta. James karistaa pikkukaupungin vanhoilliset tomut jaloistaan ja suuntaa poikaystävänsä Tylerin kanssa suvaitsevaiseen San Franciscoon, jota pari pitää homojen mekkana. Perillä odottaa kuitenkin ankea arki. Pojat asuvat taivasalla ja tuntevat itsensä ulkopuolisiksi yllättävän tylyssä suurkaupungissa.

Dokumenttielokuvan on ohjannut San Franciscossa asunut suomalaisohjaaja Susanna Helke. Hän sai idean elokuvaan huomattuaan, että hänen naapurustonsa asunnottomat ovat nuoria homoja. Hän törmäsi myös tutkimukseen, jonka mukaan 20–40 prosenttia kodittomista nuorista Yhdysvaltojen suurkaupungeissa kuuluu seksuaalivähemmistöihin. Pian Susanna tapasi myös Jamesin ja Tylerin, joista tuli dokumentin päähenkilöt.

American Vagabondissa on unenomainen tunnelma, mutta jännittävät käänteet pitävät draamaa yllä. Riipaiseva tositarina järkyttää ja saa pohtimaan yhteiskunnan epäoikeudenmukaisuutta. Poikien rakkaus ja erityinen yhteys valaa kuitenkin elokuvaan haikeaa kauneutta. He tukevat toisiaan, vaikka koko muu maailma kääntyisi heitä vastaan.

American Vagabond Yle Areenassa

K-12

Kommentoi »