Demi

Älä pelkää leipää

Älä pelkää leipää
Tavallista ruokaa ja ravitsemussuosituksia parjataan nykyisin vähän joka välissä – ihan turhaan. Lue, miksi kohuihin ei kannata lähteä mukaan.
Julkaistu: 7.3.2016

Personal trainer Tomi Kokko kertoo lööpeissä ja omassa dokumenttielokuvassaan syöneensä virallisten ravitsemussuositusten mukaisesti kuukauden ajan, lihoneensa kuusi kiloa ja voineensa huonosti. Se ei ole ravitsemussuositusten vika. Dokumentaristia on kritisoitu tarkoitushakuisuudesta: kohu myy, ja sillä hän markkinoi työtään ja dokumenttiaan.

1. Suositus on suositus, ei sääntö

Suosituksia syytetään monista asioista, mutta itse asiassa vain harvat suomalaiset syövät ravitsemussuositusten mukaisesti. Jos söisimme kuten asiantuntijat neuvovat, niin tutkimusten mukaan voisimme keskimäärin paremmin kuin nyt.

Suositus ei välttämättä sovi kaikille, mutta se sopii suurimmalle osalle ihmisistä. Kuten asiantuntijat muistuttavat, niissä suositellaan syömään yhtä asiaa enemmän ja toista vähemmän. Kukaan ei käske syömään järjetöntä kasaa leipää, jos se ei sinulle maistu. Jokainen voi syödä oman energiankulutuksensa mukaisesti.

Oleellisinta ei muutenkaan ole, kuinka paljon henkilö syö esimerkiksi rasvaa tai hiilihydraatteja, vaan rasvan ja hiilihydraattien laatu: mieluummin oliivi- tai rypsiöljyä kuin voita ja mieluummin tummaa kuin vaaleaa leipää.

2. Yhden ihmisen kokemus ei kumoa tutkimusta

Vaikka Tomi Kokko olisi syönyt tismalleen suositusten mukaisesti, hänen kokeensa ei siltikään riittäisi kumoamaan suosituksia. Suosituksia ei perusteta yksittäisten ihmisten kokemuksiin vaan tieteelliseen näyttöön ja lukuisiin tutkimuksiin.

Ihmisen mieli on altis uskomaan yhden ihmisen värikästä tarinaa kuivakan faktatiedon sijaan ja ottamaan vastaan tietoa niin, että se vahvistaa valmiita ennakkokäsityksiä. Tämän takia myös muisti toimii valikoivasti. Tiede ei ole absoluuttinen totuus, vaan se muuttuu koko ajan. Silti tieteeseen voi aina luottaa enemmän kuin yhden ihmisen epäluotettavaan mieleen ja yksilölliseen kokemukseen. Lue lisää esimerkiksi täältä.

3. Turha kieltäytyminen tekee elämästä vaikeaa

Tomi Kokko puhuu erittäin tiukan ruokavalion puolesta. Suurimmalle osalle ihmisistä täyskiellot ovat surkeita ideoita, ja herkkuja suositellaan ihan syystä syömään silloin tällöin.

Esimerkiksi herkkupäivä viikossa voi toimia joillakuilla, mutta useampi kieltäytyjä himoitsee karkkia koko viikon, ja napsii lauantaina sitä pussikaupalla. Tai jos päätyy herkuttelemaan jo keskiviikkona, potee turhaan syyllisyyttä repsahduksesta. Syömisessä tasapaino on tärkeintä. Minkä tahansa ruoka-aineen turha välttely aiheuttaa vain ylimääräistä ankeutta elämään.

Kommentoi »