Demi

9 x siksi haukun bloggajia (ja bloggaajien vastaukset)

9 x siksi haukun bloggajia (ja bloggaajien vastaukset)
Puheenaihe: Demittäjät listasivat 9 syytä, miksi bloggaajia kritisoidaan ja haukutaan. Mamas Diaryn Julia ja White Trash Diseasen Nata kommentoivat demittäjien perusteluita.
Julkaistu: 15.10.2013

Nata on tottunut ottamaan kritiikkiä vastaan niin työelämässä kuin bloginsa kauttakin.

  

Julia on pahoittanut joskus mielensä nimettömistä haukkumisviesteistä.

Miksi bloggaajia kritisoidaan?

1 Kritisointi kuuluu yleiseen tapaan.

"Miksi ihmiset mainostavat ja kirjoittavat blogia, jos siitä ei saisi sanoa mitään?"

Julia: Kritiikki ja haukkuminen ovat eri asiat. Kritiikkiä saa antaa, mutta sen pitää olla sellaista, jonka voit sanoa bloggaajalle myös kasvotusten.

Nata: Suomessa on sananvapaus, ja mielestäni kaikkea voi kritisoida. Mielestäni netissä voi kommentoida myös anonyymisti. Ennen oman blogin perustamista, kommentoin muiden blogeja nimettömänä, koska en jaksanut rekisteröityä blogipalveluihin. Bloggaajat ovat vähän kuin julkisuuden henkilöitä, joten kyllä heistä saa puhua. En kuitenkaan kommentoisi netissä mitään, mitä en voisi sanoa myös päin naamaa.

2 Haluan parantaa ja kehittää blogia.

"Kommentoin blogia lukijana ja yritän tästä näkökulmasta parantaa sitä. Bloggaaja ei kehity, jos ei ota palautteesta opikseen. Moni ei kuitenkaan ota kommentteja hyvin vastaan."

Julia: On kiva, jos joku mainitsee kirjoitusvirheistä tai antaa vinkkejä kuvaamiseen. On kuitenkin asioita, joihin en voi vaikuttaa, kuten vaikkapa ulkonäkööni. Siitä on turha antaa kritiikkiä. Jos blogin sisältö ärsyttää, sitä ei tarvitse lukea.

Nata: Kritiikki on arvokasta, ja otan sitä mielelläni vastaan. Jos joku haluaa oikeasti parantaa blogia, kannattaa kritiikki kirjoittaa mieluummin kommenttiboksiin kuin keskustelupalstalle. Tehokkain palaute on sähköpostiviesti.

3 Blogit ovat keskustelunaiheita.

"On kiva kuulla muiden mielipiteitä siitä, onko bloggaajan ostama hattu jonkun muunkin mielestä kiva tai hirveä."

Julia: Jos joku nyt haluaa keskustella siitä, millaiset housut minulla on, niin siitä vain.

Nata: On ihan fine, jos joku tappaa aikaansa jauhamalla bloggaajan vaatteista. Onhan keskusteluissa usein positiivisiakin juttuja.

4 Bloggaaja provosoi lukijaa.

"Jos bloggaaja kirjoittaa kärkkäitä mielipidepostauksia, ne herättävät lukijoissa kielteisiä ja myönteisiä ajatuksia. Tunteita herättävistä asioista halutaan keskustella."

Julia: Olen temperamenttinen, ja minulla on vahvat arvot. Ne näkyvät myös tavassani kirjoittaa. En kuitenkaan koskaan yritä tahallani loukata ketään. Minun kanssani saa olla eri mieltä asioista, ja sen saa sanoa myös ääneen. Joskus tuntuu tyhmältä, että kerron mielipiteeni omalla nimelläni ja naamallani, kun taas kommentoijat voivat heittää suoria kommentteja anonyymisti.

Nata: Sohin mehiläispesää välillä ihan tietoisesti. Esitän asiat mustavalkoisesti, vaikka en olisi oikeasti sitä mieltä. Minusta bloggaukseen kuuluu pieni provosointi. En alkaisi paastata kavereilleni samalla tavalla esimerkiksi karppauksesta tai muista mielipiteitä jyrkästi jakavasta asiasta.

5 Bloggaaja kohtelee lukijaa ilkeästi.

"Jotkut bloggaajat käyttäytyvät epäkunnioittavasti lukijoitaan kohtaan, vastaavat asiattomasti kommentteihin eivätkä korvaansa lotkauta asialliselle kritiikille tai keskustelulle, jos se eroaa heidän mielipiteistään."

Julia: Bloggaaja ei saisi olla ilkeä lukijoita kohtaan. En vastaile lukijoille ilkeästi, mutta joku saattaa ehkä harmistua siitä, etten vastaa henkilökohtaisesti tämän kommenttiin. Luen kuitenkin aina kaikki kommentit, mutta en vain ehdi vastata tai en keksi kaikkeen mitään sanottavaa.

Nata: Saatan viljellä kommenttiboksissa aika sarkastista huumoria, sillä en jaksa kaunistella vastuksiani. Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Voin suuttua ihmisten kommenteista ja sitten puhista yksikseni kotona.

Entä jos kyse on puhtaasti haukkumisesta, mitä syitä tälle on?

6 Lukija on kateellinen.

"Blogeja ja bloggaajia, joilla on paljon lukijoita, haukutaan enemmän kuin vähemmän suosittuja blogeja. Tästä voisi päätellä, että kateus on se suurin haukkumisen syy."

Julia: Ihmettelen, miksi joku olisi elämästäni kateellinen.

Nata: Ei kannata laittaa energiaa kateuteen, vaan miettiä, miten voisi itse saavuttaa asiat, joista haaveilee. Suomessa ihmisillä on tasavertaiset mahdollisuudet tähän, sillä esimerkiksi koulutus on ilmaista. Olen itsekin ollut joskus kateellinen, esimerkiksi silloin, kun eräs bloggaaja sai Björnborgin alusvaatteita. Kun myönsin tämän itselleni, tunne helpotti.

7 Lukija purkaa omaa pahaa oloaan.

"Jollain voi olla niin kurjaa, että paras tapa piristää itseään on haukkua tuntemattomia tai tuttujaan anonyymisti."

Julia: Haukkuja siirtää pahaa mieltä bloggaajalle, mutta en näe siinä järkeä.

Nata: Jos on niin paha mieli, että tekee mieli purkaa se bloggaajaan, kannattaa laittaa kone kiinni ja käydä ulkona. Muiden haukkuminen ei auta pahaan oloon. Nuorempana minulla oli tapana puhua kavereiden kanssa pahaa muista. Jossain vaiheessa ymmärsin, että siitä tulee itselle vain pahempi olo. Niinpä opettelin pois pahan puhumisesta, vaikka se aluksi tuntui hankalalta.

8 Lukija haluaa lopettaa blogin.

"Joidenkin haukkujien päämääränä on saada bloggari lopettamaan bloggaus."

Julia: Olen sulkenut blogini hetkeksi kaksi kertaa. Viime kesänä keskustelupalstojen kommentointi yltyi siihen pisteeseen, että minulle ja lapselleni toivottiin kuolemaa. Mietin silloin blogin lopettamista, mutta päädyin sulkemaan blogin väliaikaisesti viikon ajaksi. Kun avasin sen uudestaan, kommentointi oli rauhoittunut.

Nata: En ole koskaan harkinnut lopettavani blogia ilkeiden kommenttien takia. Jos kymmenestä kommentista vaikkapa seitsemän on positiivista ja kolme negatiivista, kiinnitän huomioni ensin ilkeisiin kommentteihin, mutta lopulta mieleen jäävät vain hyvät jutut.

9 Haukkumista pidetään hyväksyttävänä.

"Anonyymit haukkumaviestit ovat blogeissa niin yleisiä, että niitä voidaan pitää jo yleisesti hyväksyttävinä."

Julia: Yhtä lailla koulukiusaaminenkin on yleistä, mutta ei se tee siitä yhtään enempää hyväksyttävää.

Nata: Minusta tuntuu, että blogien haukkuminen alkaa laantua. Aikaisemmin niistä puhuttiin pahaa paljon enemmän, mutta nykyään ilmiö ei ole enää niin uusi, että siitä jaksettaisiin jauhaa samalla tavalla. Olen huomannut, että nykyään Demi.fissä ja muilla keskustelufoorumeilla haukkumiskeskusteluissa nousee esiin nopeasti joku, joka puolustaa bloggaajaa ja lopettaa haukkumisen. Toivottavasti tästä tulee kasvava trendi.

Julian blogi: mamasdiaryblogi.blogspot.fi/

Natan blogi: http://www.lily.fi/blogit/white-trash-disease

Kommentoi »