Demi

8 x tiesitkö tämän PMS-oireista?

8 x tiesitkö tämän PMS-oireista?
Äh, taas ennen kuukautisia itkettää, ottaa päähän tai rintoja aristaa. Tunnemme tuskasi! Lue, mitkä ovat tyypillisiä PMS-oireita ja mikä niihin auttaa.
Julkaistu: 21.10.2015

Oi donitsi, kiitos, että olet olemassa! Monen tekee ennen kuukautisten alkamista mieli herkkuja.

1. Mitä PMS tarkoittaa?

PMS tarkoittaa premenstruaalisyndroomaa eli kuukausia edeltävää oireyhtymää. PMS:stä kärsivällä on kuukautisia edeltävinä päivänä psyykkisiä ja fyysisiä oireita, jotka häiritsevät elämää.

2. Mistä PMS johtuu?

PMS:n aiheuttaja on edelleen huonosti tiedossa, vaikka vaiva on todella yleinen. On kuitenkin selvää, että PMS littyy kuukautiskierron hormonitoimintaan, sillä vaivoja ei ole raskauden aikana eikä sen jälkeen, kun kuukautiset loppuvat vaihdevuosi-iässä.

3. Mitä PMS-oireita on?

Tyypillisiä PMS-oireita ovat ärtyneisyys, kiukkuisuus, itkuherkkyys ja masentuneisuus. Fyysisiä oireita ovat esimerkiksi päänsärky, alavatsan turvotus ja nännien tai rintojen arkuus. Oireet helpottavat viimeistään parissa päivässä kuukautisten alettua ja alkavat taas uudestaan seuraavien kuukautisten lähestyessä.

4. Kuinka yleisiä PMS-oireet ovat?

PMS on todella yleinen. Lähes jokaisella naisella on silloin tällöin oireita. Hankalista oireista kärsii noin 5­–10 prosenttia naisista. Oireet lasketaan hankaliksi, jos esimerkiksi opiskelusta tai työnteosta ei tule mitään mielialan heilahtelujen takia tai jos ulkopuolisetkin kärsivät oireista. Vaivat voivat vaihdella yhdelläkin naisella. Oireet voivat olla yhdessä kuussa selvästi vaikeampia kuin toisessa.

5. Miten vaivojen kanssa voi elää?

Lievän PMS:n kanssa voi oppia tulemaan toimeen. Kun tiedostaa oireensa, osaa varautua tulevaan ja ottaa rennommin. Kun puhuu perheen, seurustelukumppanin ja kavereiden kanssa avoimesti asiasta, välttyy monilta ongelmilta. PMS:n aikaan voi esimerkiksi hemmotella itseään, mennä aikaisemmin nukkumaan ja herkutella.

6. Mikä auttaa PMS-oireisiin?

Fyysisten PMS-oireiden hoidossa edetään oire kerrallaan. Päänsärkyyn auttaa kipulääke. Alavatsan tai rintojen turvotusta voi helpottaa juomalla  runsaasti vettä ja välttämällä suolaa tai kahvia. Liikunta voi rauhoittaa mieltä ja kehoa.

7. Milloin kannattaa mennä lääkäriin?

Jos oireet ovat hankalia, niitä kannattaa hoitaa yhdessä lääkärin tai gynekologin kanssa. Elämänlaatua heikentävät vaivat voidaan saada kuriin esimerkiksi hormonaalisen ehkäisyn avulla. Yhdistelmäehkäisyn avulla voi harventaa kuukautisia, mikä vähentää osalla selvästi PMS-vaivoja. Myös mielialalääkkeitä saatetaan käyttää todella vaikeiden PMS-oireiden hoidossa.

8. Miksi oireita kannattaa kirjata ylös?

Jokaisen, jolla on PMS-oireita, kannattaa kokeilla pitää niistä päiväkirjaa. Se opettaa itselle paljon siitä, miten keho toimii. Päiväkirja auttaa ennakoimaan oireiden tuloa ja tunnistamaan, mitkä asiat ehkä lisäävät oireita ja mikä helpottavat niitä. Oirepäiväkirja on myös lääkärille iso apu, jos alatte suunnitella vaivan hoitoa.

Lue lisää:

Asiantuntija: Väestöliiton nuorisolääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen

Kommentoi »