Demi

8 x näin ehkäiset bakteerivaginoosin

8 x näin ehkäiset bakteerivaginoosin
Toistuva emätintulehdus on ikävä vaiva, mutta siitä voi päästä eroon. Lue, miten saat emättimen bakteeritasapainon kuntoon.
Julkaistu: 2.9.2015

Bakteerivaginoosi eli epäspesifi emätintulehdus on emättimen bakteeritasapainon häiriö, joka on yhtä yleinen kuin tunnetumpi hiivatulehdus. Sen tyypillisin oire on runsastunut, pahanhajuinen ja tasainen valkovuoto. Lue lisää bakteerivaginoosin oireista ja hoidosta. Yleiset emätintulehdukset, kuten bakteerivaginoosi ja hiivatulehdus, uusivat monilla naisilla. Nämä konstit auttavat, jos sinua vaivaa bakteerivaginoosikierre:

 

1. Mene lääkäriin

Jos oireet häiritsevät ja ovat jatkuneet pidempään kuin pari viikkoa, mene lääkäriin. Oireileva bakteerivaginoosi hoidetaan lääkärin reseptillä saatavalla antibioottikuurilla.

2. Lievitä oireita maitohappobakteereilla

Lieviin oireisiin voi kokeilla ensiapuna emättimeen tarkoitettuja maitohappobakteeripuikkoja (esimerkiksi Lactal tai Gynophilus), joita saa apteekista ilman reseptiä. Puikkoja voi käyttää viikon ajan iltaisin ennen nukkumaanmenoa. Valmisteet tasapainottavat emättimen bakteerikantaa.

3. Ehkäise tulehduksia maitohappobakteereilla

Emättimeen tarkoitettuja maitohappobakteerivalmisteita voi käyttää myös ennaltaehkäisevästi. Käytä silloin valmistetta kerran viikossa. Myös emättimeen tarkoitetuista c-vitamiinikapseleista tai -tableteista voi olla apua bakteerivaginoosin ehkäisyssä.

4. Vältä pikkuhousunsuojia

Älä käytä pikkuhousunsuojia muulloin kuin niukkaan vuotoon kuukautisten aikana, sillä niiden aiheuttama hautominen altistaa tulehduksille. Käytä myös siteitä ja tamponeja vain silloin, kun se on välttämätöntä. Lue lisää ihoystävällisistä kuukautissuojista.

5. Älä pese alapäätä liikaa

Huolehdi hygieniasta mutta älä liioittele. Alapesu kerran päivässä riittää. Älä suihkuta vettä suoraan emättimeen tai pese alapäätä suihkusaippualla. Kova vesisuihku ja suihkusaippuan emäksinen pH-arvo horjuttavat emättimen luonnollista bakteerikantaa. Jos kärsit emätintulehduksista, käytä intiimialueelle tarkoitettua pesunestettä, jonka pH on hieman hapan (3–4). Lue lisää alapään pesemisestä.

6. Valitse mukavat alushousut

Hengittäminen on elintärkeää, myös alapäälle. Tuuleta sitä aina kun mahdollista esimerkiksi nukkumalla ilman alushousuja. Suosi puuvillaisia alushousuja.

7. Vältä hiertäviä vaatteita

Myös tiukat ja tekokuituiset vaatteet voivat hiertää ja hautoa alapäätä, joten suosi hengittäviä luonnonkuituisia materiaaleja ja vältä liian tiukkoja housuja.

8. Pyyhi vessassa edestä taakse

Usein epäspesifin emätintulehduksen aiheuttaa bakteeri, joka on peräisin omasta suolesta. Se voi kulkeutua emättimeen vessakäynnin tai yhdynnän aikana. Pyyhi siis vessassa käydessäsi aina edestä taaksepäin.

Lue myös, miten katkaiset hiivatulehduskierteen ja helpotat alapään kutinaa ja kirvelyä.

Lähteet: Väestöliiton nuorisolääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen, Tampereen Uuden Gynekologikeskuksen naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Maija Kajan, Terveyskirjasto, yths.fi

Etkö löytänyt ratkaisua pulmaasi? Lue kaikki alapään terveydestä.

Lue lisää terveysjuttuja:

Kommentoi »