Demi

6 x näin säästät rahaa

6 x näin säästät rahaa
Järkevä rahankäyttö on yksi arjen tärkeimpiä taitoja. Poimi parhaat talousneuvot ja säästä samalla rahaa.
Julkaistu: 6.1.2015

Tiedä, mihin tuhlaat

Tiedätkö, mikä elämässäsi maksaa? Kirjaa parin kuukauden ajan kaikki menosi ja tulosi esimerkiksi Demi-kalenterin taulukkoon tai Spendee-sovellukseen (iOS ja Android, 1,79 €). Voit luoda sovellukseen itse kategorioita, kuten vaatteet, herkut, tapahtumaliput ja kauneudenhoito. Näet helposti, minä viikonpäivänä tuhlailet eniten tai miten paljon lokakuussa meni rahaa kahviin ja limsaan. Vasta kun tunnet menosi, voit alkaa tehdä valintoja. Esimerkiksi puolittamalla herkkuostokset saatat päästä keikalle.

Puhu rahasta kavereille

Raha on ollut Suomessa perinteisesti tabu, mutta salamyhkäisyydestä on vain haittaa. Juttele kavereiden kanssa avoimesti kesätyöpalkoista ja kuukausirahoista. Kun rahasta tottuu puhumaan, sen kanssa tulee sinuiksi. Mitä enemmän kyselet, sitä enemmän tiedät. Ja mitä enemmän tiedät, sitä enemmän saat rohkeutta neuvotella palkasta ja ottaa hallittuja riskejä sijoittamalla säästöjä vaikka rahastoihin.

Ole tarjouksia fiksumpi

Ei ole helppoa käyttäytyä järkevästi alennusmyynneissä tai kun myyjä puhuu pääsi pyörälle. Muista aina, ettei halvinkaan tarjous tarkoita, että todella säästäisit rahaa. Eurot tilillä tai lompakossa hupenevat silloinkin, kun sinusta tuntuu, että olet tehnyt elämäsi kaupat. Osta vain asioita, jotka olisit ostanut myös täyteen hintaan ja jotka tiesit haluavasi jo ennen liikkeeseen tai nettikauppaan menemistä.

Uskalla luopua

Onko sinullakin paha tapa kerätä kaappeihin kaikenlaista roinaa, jolla on tunnearvoa tai jolle voisi ehkä olla käyttöä, jos sen joskus jaksaisi korjata? Ajatustapa on ekologinen, mutta liika hamstraaminen vain vaikeuttaa ostopäätöksiä. Jos kotona on paljon turhaa tavaraa, myös kaupassa on vaikeaa hahmottaa, mitä todella tarvitsee. Myy turha tavara eteenpäin. Tienaat ja saat samalla käsityksen siitä, mikä on vanhan tavaran arvo.

Shoppaile vain iloisena

Onpa huono päivä, piristänpä itseäni ostamalla jotain kivaa. Väärin! Tunneshoppailu johtaa yleensä virheostoksiin. Soita mieluummin kaverille tai katso netistä pöhköjä meemejä. Apeana lataat ostoksiin liikaa odotuksia ja myöhemmin petyt, kun uudet juoksuhousut eivät saaneetkaan treeniä kulkemaan paremmin eikä uusi paita houkuttanut ihastustasi juttelemaan sinulle. 

Säästöt ensin

Päätä etukäteen, miten ison osan tuloistasi aiot säästää. Aina kun saat rahaa, pane säästöt sivuun ensimmäisenä. Suhtaudu säästöihin pakollisena kuluna, vähän kuin se olisi lasku, jota ei voi jättää maksamatta.  

Lisää säästövinkkejä

Kommentoi »