Demi

6 totuutta hormonittomasta ehkäisystä

6 totuutta hormonittomasta ehkäisystä
Lue, mitkä hormonittomat ehkäisymenetelmät ovat luotettavia ja mitkä huuhaata.
Julkaistu: 28.10.2015

1. Kondomi ja kuparikierukka toimivat

Luotettavia hormonittomia ehkäisymenetelmiä on kaksi: kondomi ja kuparikierukka. Kondomi on loistava ehkäisyväline, koska se suojaa raskauden lisäksi myös seksitaudeilta, on helppo hankkia eikä maksa maltaita. Kuparikierukka tarjoaa erinomaisen pitkäaikaisen ehkäisytehon. Kierukka sopii myös nuorelle naiselle, joka ei ole synnyttänyt. Kuparikierukka voi kuitenkin runsastuttaa ja pitkittää kuukautisvuotoa ja pahentaa kuukautiskipuja.

2. Varmat päivät eivät toimi ehkäisynä

Varmat päivät ja keskeytetty yhdyntä eivät käy ehkäisystä. Varmoilla päivillä tarkoitetaan niitä kuukautiskierron päiviä, joina raskauden riski on pieni. Niiden päätteleminen on kuitenkin vaikeaa varsinkin nuoren naisen kohdalla. Munasolun irtoaminen ei ole aina ennustettavissa, eikä siten voi koskaan olla täysin varma varmoista päivistä. Keskeytetty yhdyntä ei toimi, koska siittiöitä voi päästä emättimeen ilman siemensyöksyäkin. Keskeytetty yhdyntä ei myöskään tee tilanteesta rentoa, koska koko ajan pitää olla varuillaan.

3. Naisillekin tehdään kondomeja

Naisten kondomeja saa joistakin verkkokaupoista. Naisten kondomi suojaa miesten kondomia paremmin myös häpyhuulten alueen. Naisten kondomin ongelma on hankala saatavuus. Jotkut myös kokevat sen käytön hankalaksi. Emättimeen asetettavia pessaareja ei nykyään myydä Suomessa.

4. Ehkäisytietokone ei toimi nuorilla naisilla

Markkinoille on tullut viime vuosina erilaisia ehkäisytietokoneita, jotka perustuvat ruumiinlämmön mittaamiseen ja arvioivat ovulaation ajankohdan tulosten perusteella. Ehkäisytietokoneista ei ole tehty huolellisia tieteellisiä tutkimuksia, joten niiden luotettavuudesta ei ole varmaa tietoa. Ehkäisytietokonetta ei suositella nuorille naisille, koska ovulaatio on nuorena epäsäännöllinen. Ehkäisytietokone voi mahdollisesti soveltua paremmin aikuisille naisille, joiden kierto on säännöllinen ja joille raskaus ei olisi mahdoton juttu.

5. Hormoniton ehkäisy kiinnostaa yhä enemmän

Hormonittoman ehkäisyn kysyntä on kasvanut viime vuosina. Syynä saattavat olla kohut e-pillereiden haitoista, kuten veritulppariskistä ja e-pillereiden sivuvaikutuksista. Myös pyrkimys mahdollisimman luonnonmukaiseen ja lääkkeettömään elämään voi näkyä ehkäisyvalinnoissa.

6. Hormoniehkäisystä voi olla hyötyä

Jos hormonaalinen ehkäisy sopii sinulle, ei ole mitään syytä vaihtaa sitä hormonittomaan. Jos yhdestä hormonivalmisteesta on tullut haittavaikutuksia, kannattaa jutella asiasta lääkärin kanssa ennen kuin lopettaa valmisteen käytön. Merkkien välillä on eroja, ja yksi valmiste saattaa sopia paremmin kuin toinen. Hormoniehkäisyllä on myös monia positiivisia sivuvaikutuksia. Moni nainen esimerkiksi hyötyy siitä, että kuukautisista tulee entistä säännöllisemmät ja kivuttomammat. E-pillereistä voi olla apua myös aknen hoidossa. Voit jutella ehkäisyvaihtoehdoista esimerkiksi terveydenhoitajan, lääkärin tai gynekologin kanssa.

Lue lisää:

Etkö löytänyt vastausta pulmaasi? Lisää tietoa ehkäisystä löydät suuresta ehkäisy-tietopaketista.

Asiantuntija: Väestöliiton nuorisolääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen
Kommentoi »